Davant la probabilitat, cada cop més imminent, que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) anunciï el pas a la fase d’emergència de nivell 1 a causa de la sequera, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha anunciat aquest dijous que es prepara per implementar mesures d’estalvi d’aigua amb un pla de contingència que inclou com a primera d’una sèrie de mesures previstes, la baixada de pressió de l’aigua. Amb tot, segons ha afirmat Martí Gullón, director del cicle de l’aigua de l’AMB, aquesta mesura no s’aplicarà “sense avisar”, i en aquest sentit, aquest mateix dijous ja hi ha hagut una reunió amb tots els ajuntaments metropolitans per consensuar polítiques d’estalvi.
Així mateix, Gullón ha recordat que el pla de contingència implicarà també l’aplicació de les sancions previstes per aquest cas, entre les quals ha destacat que, un cop s’especifiqui l’abast de les restriccions, rentar un cotxe podrà ser multat amb 30 euros o omplir una piscina amb 200, arribant fins a sancions de 3.000 euros per a les situacions més greus. En tot cas, des de l’AMB no s’ha contemplat, de moment, aplicar sancions específiques per a reincidents, però tampoc s’ha descartat que es puguin aplicar si arriba el moment de fer-ho. Això sí, el responsable de l’AMB ha volgut insistir que aquest règim sancionador ja està previst i és el mateix que es va aplicar en la sequera del 2007-08.
Quins municipis seran els primers a notar la baixada de pressió?
La intenció de l’AMB és començar a efectuar les baixades de pressió en aquells municipis que tinguin un consum més elevat d’aigua, això sí, tenint en compte que un cop s’arribi al nivell 1 de la fase d’emergència, fet que es podria produir “a l’entorn de l’1 de febrer”, es preveu la reducció del consum a 200 litres per habitant i dia, un llindar del qual estan molt per sota la majoria de municipis. De fet, des de l’AMB no s’ha volgut especificar noms, ja que fins i tot els sistemes de distribució “no distingeixen per municipis”. Amb tot, n'hi ha alguns, com Cervelló, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Begues, que actualment superen el llindar, i que, per tant, serien els primers damnificats.
Pel que fa a Barcelona, la ciutat està per sota d’aquest llindar, amb un consum a l’entorn dels 170 litres per habitant i dia. En aquest sentit, Gullón ha considerat que Barcelona “no és ara una zona problemàtica”, ja que no seria fins a arribar al nivell 3 quan es fixaria un llindar de 160 litres per habitant i dia, una situació que, si no se soluciona la situació de sequera, es podria donar a l’estiu.