Una eventual ampliació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no entra en l’agenda d’Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i vicepresident executiu de l’AMB, que considera que “no és el moment” de plantejar aquesta possibilitat. En contrast amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que fa uns mesos va advocar per engrandir l’abast metropolità incloent el Vallès, el Maresme i el Garraf, Balmont ha refredat aquesta possibilitat en el decurs, aquest dimarts al matí, de la conferència 'La metròpolis de les respostes', del cicle 'Fer metròpoli' organitzat per Foment del Treball i presentat per Àngel Simón, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i socials de foment del Treball.
Així, davant les veus que defensen una ampliació, molt qüestionada als territoris que serien absorbits, Balmont ha apuntat que en l’actualitat l’AMB ha de concentrar-se en “consolidar les seves bases econòmiques, el seu finançament i les seves polítiques conjuntament amb l’espai privat” tot assenyalant que les puntes de llança d’aquesta gestió han de ser les polítiques d’habitatge i de mobilitat. Així, tot i que el vicepresident executiu de l’AMB ha defensat la “llibertat intel·lectual” per reflexionar sobre la qüestió, ha considerat que “ara no és el moment d’afrontar si ha d’haver-hi un altre àmbit”, per afegir que “amb el temps”, aquesta ampliació “es podrà analitzar amb més calma”. “Sobre el que no és probable és millor no perdre gaire temps”, ha afegit, per tancar aquesta possibilitat, si més no a curt o mitjà termini.
Habitatge i mobilitat
En el marc de la conferència, Balmont ha insistit que l’AMB ha d’oferir “respostes” basades en el “coratge”, s’ha centrat en els eixos bàsics de la gestió, que són “l’habitatge i la mobilitat”. En aquest sentit, ha apuntat la necessitat de “demostrar que les polítiques públiques metropolitanes són necessàries i identificables”. Sobre la primera qüestió, Balmón ha assenyalat que fa disset anys es va aprovar el Pla territorial sectorial d’habitatge però que cal arribar a acords prioritaris per accelerar la construcció d’habitatges, mentre que respecte a la mobilitat ha destacat el paper de l’AMB com a pioners de l’aplicació de les zones de baixes emissions.
Un altre dels reptes que es proposa Balmón és la creació d’una comissió d’estudi que avanci en la implementació d’un model metropolità de seguretat, que no passa per la creació d’una policia metropolitana, sinó per “aprofitar la capacitat tecnològica i digital”. Finalment, respecte a la situació de sequera, ha defensat els acords de l’AMB amb Aigues de Barcelona com a exemple de relació público-privada i ha deixat anar una reflexió com a cloenda de l’acte: "Si la situació actual esdevé insostenible, algú s’atrevirà a defensar que l’aigua de l’Ebre vaig cap al mar i no cap a Barcelona?” “Ho deixo aquí, però el diàleg, si és franc, ens connecta”, ha reblat Balmont.