El ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat adherir-se al moviment ‘Crida internacional per convertir la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana 43 de Barcelona en centre de memòria’, que reclama que la sinistra seu de la policia espanyola a Barcelona, lloc on hi ha documentades tortures durant el franquisme, que han estat admeses fins i tot pel govern espanyol, es resignifiqui en un espai que pugui recordar el seu lamentable passat. Per això, el mateix plenari també ha aprovat demanar al govern espanyol que desafecti l’actual edifici i conseqüentment, traslladi els policies espanyols a altres dependències policials i el transfereixi a les institucions catalanes que durien a terme la transformació de l’edifici. La Crida va ser impulsada per Òmnium Cultural i entitats memorialistes el novembre passat.
La proposició, presentada pel grup municipal de Barcelona en Comú, s’ha aprovat amb els vots a favor de Barcelona en Comú, ERC i Junts, l’abstenció del PSC i el vot contrari de PP, Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha defensat la proposició i ha assegurat que el ministre Marlaska "no contesta" i, per tant, no hi ha cap compromís sobre la taula per a la sortida de la policia espanyola de l’immoble, raó per la qual ha defensat que cal "seguir treballant". "Necessitem tant sí com no que l'epicentre de la xarxa de repressió estatal de les dissidències sigui resignificada", ha dit el regidor, que espera que el número 43 de la Via Laietana pugui convertir-se en un equipament de memòria de la ciutat juntament amb el Born Centre Cultural (BCC).
ERC i JxCat s'han sumat al reclam traslladat pels comuns i les diverses entitats que van engegar la crida internacional i han coincidit que cal "reparar" i "fer memòria" i per la seva banda, Rosa Alarcón (PSC) ha opinat que la policia espanyola necessita unes instal·lacions "dignes" al centre de Barcelona i veu necessari trobar un altre espai per alliberar l'edifici i traslladar la policia a un nou emplaçament. Mentrestant, però, i fins que no hi hagi una ubicació alternativa, Alarcón creu que és "perfectament compatible" que al número 43 hi convisquin les dues funcions i, per tant, aculli un centre de memòria i alhora la policia espanyola, que "és democràtica i no té res a veure" amb el franquisme.
La Crida va prendre cos el 20 de novembre passat, aniversari de la mort del dictador feixista Francisco Franco, amb un acte davant de l’edifici de la Prefectura de la policia espanyola de la Via Laietana de Barcelona per reclamar el seu tancament i que l’edifici, símbol de tortures i vexacions a opositors polítics, però també a col·lectius, com l'LGTBI, sigui lliurat a les institucions catalanes i es converteixi en un centre de memòria i reparació. En aquella ocasió la crida va adquirir caràcter internacional, ja que un total de 176 entitats d’una vintena de països s’han sumat al reclam per reconvertir la comissaria.