Llum verda al pla d'usos de l'Eixample de Barcelona per limitar els bars, restaurants, discoteques i comerços alimentaris que poden obrir fins tard i altres botigues amb horaris especials del districte. El pla s'ha aprovat en el ple Municipal d'aquest divendres amb els vots favorables de BComú, PSC i ERC i l'abstenció de Junts. Per la seva banda, Ciutadans, PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra. Després d'un llarg estira-i-arronsa, on la discrepància se centrava en l'àmbit de Sant Antoni, perquè els comuns defensaven mantenir tota la regulació sense exceptuar cap carrer, mentre que els socialistes volien una "cirurgia fina" en certs carrers. Finalment, al pla s'ha incorporat una disposició addicional per revisar-ne l'aplicació a l'àmbit de Sant Antoni d'aquí a un any. D'altra banda, l'esmena acceptada de JxCat demana crear un pla de treball amb les entitats d'aquest barri per fer seguiment de com s'aplica el nou model.
El pla especial regula la implantació de les activitats de pública concurrència a tot el districte, principalment les que generen major impacte en el dia a dia dels veïns i veïnes. El document busca equilibrar els diferents tipus de negocis per fer-los compatibles amb les necessitats del veïnat i garantir un entorn saludable del districte.
Lluita contra la saturació
El pla, que afecta tot l’Eixample, defineix dos àmbits diferenciats. Cadascun té una regulació diferent amb restriccions adaptades a cada tipus de carrer per a la implantació de les cinc activitats amb més impacte en la vida quotidiana: la restauració, els comerços alimentaris amb degustació, les discoteques, els autoserveis —supermercats petits que poden obrir fins tard a la nit— i les botigues de conveniència —botigues amb horaris especials que poden obrir de nit. En el primer àmbit s'inclouen els carrers pacificats, en pacificació o que es pacificaran en el futur i el barri de Sant Antoni. Mentre que en el segon, s'engloba la resta de carrers del districte. Amb aquest pla, el consistori pretén evitar el descontrol i el desequilibri amb normatives adaptades a la tipologia de cada zona, permetre un creixement raonable i equilibrat dels establiments a l’Eixample i alhora evitar la saturació en llocs on es puguin crear problemes ambientals i de convivència.
Les limitacions per radis que estableix el pla per evitar la concentració d'activitats marca un màxim de 5 establiments en un radi de 50 metres, un màxim de 18 establiments en un radi de 100 metres, i una distància lineal de separació de 25 metres per restauració, autoserveis, conveniència i botigues d’aliments amb degustació. Pel que fa a la resta del districte, s’aplica un màxim de 20 establiments en un radi de 100 metres.
Evitar el monocultiu a l'Eixample
Segons les dades facilitades per l'Ajuntament, l'Eixample és el districte amb més establiments en planta baixa i on un de cada quatre locals són bars o restaurants, amb un total de 3.200 establiments. Un 30% dels locals estan destinats a les activitats que tenen més impacte en l'espai públic i el dia a dia veïnal, com ara la restauració, discoteques, botigues d'alimentació amb degustació o supermercats de petites dimensions que poden obrir fins tard a la nit. És per això que el govern municipal i la mateixa alcaldessa, Ada Colau, ha reivindicat en més d'una ocasió la necessitat de "protegir" l'Eixample i evitar-hi el "monocultiu".
El pla s'ha aprovat amb el marge just perquè se'n faci la tramitació administrativa pertinent i entrarà en vigor abans que s'aixequi la suspensió de llicències, que serà vigent a partir del 13 de març. Així, des d'aquest dia, les llicències d'establiment que es vulguin sol·licitar s'hauran de cenyir a la regulació que marca el nou pla d'usos.