L’Ajuntament de Barcelona no aconsegueix aturar el creixement dels pisos turístics, que ja s’enfilen cap als 10.000 en tota la ciutat, una xifra que s’ha incrementat en 615 des que el 2019 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), segons va avançar 'La Vanguardia' aquest dijous. Segons recull l'ACN, el cens actual d'immobles d'aquest tipus a la capital catalana és de 9.804. A banda, hi ha 271 expedients més oberts que o bé estan recorreguts davant del tribunal del Contenciós Administratiu o bé estan pendents de les revisions pertinents per ser afegits al cens. D'aquesta manera, comptant aquests expedients, el parc d'habitatges d'ús turístic podria arribar a 10.075 pisos.
Segons han indicat fonts municipals, el setembre del 2019 es va fer pública la primera sentència del TSJC contra el PEUAT del 2017, en què es determinava la seva nul·litat. Aquesta sentència no era ferma, ja que l'Ajuntament la va recórrer, però diversos usuaris privats van interpretar que l'instrument havia decaigut i que, per tant, no hi havia cap regulació que restringís la implantació d'habitatges d'ús turístic a la ciutat. Arran d'això, es van presentar declaracions responsables d'inici d'activitat d'habitatge d'ús turístic. L'Ajuntament va declarar-les ineficaces, basant-se en la regulació del PEUAT, però es van presentar recursos que van derivar en sentències judicials favorables als privats.
Així, des d'aleshores fins ara l'Ajuntament ha hagut de donar d'alta 615 habitatges d'ús turístic al cens municipal d'allotjaments turístics. El gran gruix provenen de sentències judicials com les esmentades, i també s'hi inclouen casos com ara habitatges que complien les condicions del PEUAT o derivats d'altres sentències. En paral·lel, les mateixes fonts indiquen que el govern municipal de Jaume Collboni té marcat com a prioritat garantir que els habitatges serveixen per viure-hi. "En un context com l'actual no ens podem permetre que els habitatges d'ús habitual es dediquin a l'activitat turística i hem de desplegar totes les eines necessàries per regular i restringir aquesta activitat", afirmen des del consistori.
Per això defensen el PEUAT com a "eina molt útil" que permet exercir un control "proactiu i constant" per lluitar contra l'activitat il·legal dels habitatges d'ús turístic. L'equip de govern considera, però, que calen "més eines", perquè amb la "situació d'emergència habitacional" actual, Barcelona "no es pot permetre tenir 10.000 pisos turístics". Per tot plegat el consistori valora "positivament" l'aprovació del Govern del decret per "endreçar i limitar" l'activitat dels habitatges d'ús turístic, una "reivindicació reiterada" del govern municipal. "És una normativa que va en la bona direcció i que esperem que ens permeti regular més i millor el sector dels habitatges turístics".
L'Ajuntament també valora, del decret, que les llicències tinguin una limitació temporal i que aquells que ja la tenen l'hagin de tornar a demanar. "Ara caldrà aterrar el decret a Barcelona, aplicar-lo i veure quina afectació té sobre la normativa i les llicències vigents", rebla el consistori.