Barcelona és la capital europea de ketamina en aigües residuals, segons l'informe anual de l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies — un estudi realitzat en més de cent ciutats del bloc comunitari. Per a més inri, les aigües residuals de Tarragona presenten el segon nivell més alt de restes de cocaïna d'Europa (només per darrere d'Anvers, Bèlgica). En aquest rànquing, Lleida està en vuitena posició i la capital catalana se situa en la catorzena. Amb cinc ciutats, l'estat espanyol és el país més present a la llista. De fet, és un dels països europeus amb més cocaïna, MDMA, cànnabis i ketamina en aigües residuals.
💊 Alcohol, tabac i hipnosedants, les substàncies més consumides a Espanya el 2022
En aquest sentit, Barcelona ocupa la tercera posició del rànquing europeu de cànnabis en aigües residuals — només per darrere de Ginebra i d'Amsterdam. El top 20 d'aquesta classificació el tanquen dues ciutats catalanes: Lleida, en la dinovena posició; i Tarragona, en la vintena. Curiosament, hi ha poques restes d'amfetamina a les aigües residuals catalanes: cap ciutat apareix entre les vint primeres del rànquing europeu. Això sí, la capital catalana se situa en catorzena posició en l'àmbit europeu pel que fa a la metamfetamina i en la novena pel que fa a l'MDMA.
Un estudi europeu sobre drogues
Tornant a la ketamina, Barcelona és l'única ciutat catalana o estatal que apareix en el top vint d'Europa. A Catalunya, només a Lleida apareixen també residus d'aquest estupefaent. També cal dir que Tarragona és la ciutat estatal on hi ha més presència d'amfetamina (per davant de Lleida i Barcelona), tot i que no entra a les vint primeres ciutats del rànquing europeu.
En el projecte, s'han estudiat les aigües residuals de 104 ciutats europees de 21 països (vint de la Unió Europea i Turquia) — entre les quals hi ha Barcelona, Tarragona, Lleida, Santiago de Compostel·la, València i Castelló. L'objectiu era estudiar els hàbits de consum de drogues dels habitants durant una setmana entre març i abril del 2022. S'han analitzat mostres d'aigües residuals d'uns 54 milions de persones, en cerca de cinc drogues: cocaïna, amfetamina, metamfetamina, MDMA, ketamina i cànnabis. Els resultats han mostrat un augment continuat de les deteccions de cocaïna, una tendència observada des del 2016 — tot i la fluctuació durant els confinaments del 2020 per la covid-19. La situació de la metamfetamina també sembla evolucionar, amb més ciutats que han detectat restes de la droga. El panorama és "desigual" per a l'amfetamina, el cànnabis i l'MDMA. Tot i que les deteccions varien considerablement entre les diferents ciutats, les sis drogues investigades s'han trobat en gairebé totes les ciutats. "L'estudi dibuixa un panorama d'un problema de drogues tan estès com complex", diu el director de l'observatori, Alexis Goosdeel.