No és cap secret que Barcelona és mundialment coneguda per la seva arquitectura. La secció àuria, altrament dita 'divina proporció' o successió de Fibonacci, és una constant matemàtica que, aplicada a l'arquitectura o el disseny, creen formes estèticament agradables. Es poden trobar exemples de formes amb aquesta proporció màgica en tots els racons de la naturalesa, com al cos humà o fins i tot a l'ADN. És per aquesta perfecció matemàtica tan agradable als ulls que resulta intrigant per als artistes des de fa milions d'anys. Un estudi publicat pel portal Eye-Catching Architecture ha analitzat com de 'perfectes' són els més de 2.000 edificis més emblemàtics de les ciutats arreu del món segons aquestes proporcions, i ha conclòs que Barcelona és la tercera més atractiva, només per darrere de Venècia i Roma.

La proporció àuria interessava Gaudí / Pixabay

Barcelona, la tercera ciutat més atractiva

Per tal d'elaborar el rànquing, l'agència que ha dut a terme l'estudi ha "escanejat el Google Street View per trobar fotografies de milers d'edificis i carrers icònics amb cases de ciutats històriques del Regne Unit i de tot el món". A través d'aquestes imatges, han ajustat la secció àuria a les proporcions dels edificis per veure si s'ajustaven acuradament al ràtio 1:1.618. Per al rànquing, Eye-Catching Architecture ha analitzat més de 2.400 edificis tot seguint aquest mètode i han calculat la mitjana de cada ciutat, i "amb una puntuació de bellesa (el percentatge mitjà coincideix amb la proporció d'or) del 83,3%", Venècia (Itàlia) encapçala la llista de ciutats amb els edificis més atractius. En segona posició trobem Roma, al mateix país, i amb una puntuació de 82 %. Tot seguit, trobem la capital catalana, que només va una dècima per darrere l'anterior, amb un resultat de 81,9 %. En quart lloc, se situa Praga (República Txeca), amb 78,7% de perfecció matemàtica; i Nova York, en la cinquena posició amb un 77,7 %.

Com s'ha calculat la bellesa dels edificis de les ciutats / Eye-Catching Architecture

Les ciutats més atractives del món segons Fibonacci

En la classificació, després de Venècia, Roma i Barcelona se situen, per aquest ordre: Praga (78,7% de proporció àuria), Nova York (77,7%), Atenes (77,5%), Budapest (75,9%), Viena (75,8%), Bordeus (75,3%), Milà (75,1%), Estocolm (74,8%), París (74,7%), Florència (73,6%), Tel-Aviv (73,6%), Copenhaguen (73,2%), Marràqueix (72,7%), Chicago (71,7%), Amsterdam (71,7%), Berlín (71,3%) i Istanbul (70,2%).

Detalls matemàticament atractius de les construccions de Gaudí / Pixabay