‘Com Barcelona va perdre el rumb’. Aquest és el títol d’un extens reportatge publicat aquest dijous pel Financial Times, el principal diari econòmic britànic, que fa una radiografia de la situació econòmica i fins i tot anímica de la ciutat de Barcelona per constatar que actualment la capital catalana es troba en una situació de decadència provocada, entre altres factors, per la gestió de l’alcaldessa Ada Colau, però també per la inestabilitat política i la fuga d’empreses provocada, segons aquest mitjà, pel procés independentista, amb un destí principal, la ciutat de Madrid, que s’ha situat en una posició capdavantera en detriment de Barcelona.
Amb declaracions d’empresaris, polítics —entre els quals la mateixa alcaldessa, Ada Colau, així com Xavier Trias, alcaldable per Junts i Salvador Illa, primer secretari del PSC— i també veïns, el reportatge, signat per Barney Jopson, corresponsal del Financial Times a Espanya i Portugal i amb seu a Madrid, explica com Barcelona ha perdut pistonada davant de la capital espanyola. “Ha perdut el rumb, ha perdut la seva energia”, relata el reporter, afirmant que aquesta impressió s’ha estès entre els veïns, que “lamenten que alguna cosa va malament” i es fa ressò dels coneguts problemes de “robatoris als carrers, avingudes plenes de brossa i trànsit obstruït, o manca de noves infraestructures i atractius culturals”. De fet, recorda com les mateixes enquestes de l’Ajuntament revelen que el principal problema per a la ciutat és la inseguretat.
El mateix autor recull que per als empresaris, “la causa dels mals de la ciutat” s’ha de trobar tant en el moviment independentista com amb la gestió d’Ada Colau, definida com “una antiga activista d'esquerres que es presenta a la reelecció aquest any” amb una reputació “d’enemiga de l'empresa i el creixement”. I això que Barcelona manté “avantatges inherents” com ara el clima, la platja, la proximitat d’estacions d’esquí, l’arquitectura medieval i el modernisme de Gaudí, però considera que en els darrers temps s’ha “perdut potencial”, amb exemples com el rebuig a l’ampliació de l’aeroport o a la instal·lació d’una filial del museu Hermitage. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, afirma que hi ha hagut una “dècada perduda” de Catalunya.
Colau es defensa
L’alcaldessa de Barcelona també té el seu paper en el reportatge, on assegura que la seva gestió ha aconseguit domar el "capitalisme embogit" que hauria heretat el 2015 de Xavier Trias: "Ja no estem en una ciutat que només aposta per l'especulació immobiliària, plena de cotxes i contaminació, amb el turisme fora de control", assegura l’alcaldessa, per afegir que s’ha "restaurat l'ordre”. El reportatge, que recull les últimes enquestes però no fa esment de l’última crisi originada pel boicot a Tel-Aviv, recorda que Colau “ocupa el segon o tercer lloc de la carrera a l'alcaldia amb al voltant d'una cinquena part dels vots”.
Pel que fa a Xavier Trias, és presentat com a “candidat a favor de l'empresa” i recull d’ell que hi ha "dues Barcelones", la dels turistes estrangers que “venen, queden encantats i marxen” i la dels habitants, que és un "desastre". “Recorden una Barcelona que va generar il·lusió. Ara ja no ho fa", apunta el candidat de Junts com a reflex d’una Barcelona que, segons aquesta radiografia del 'Financial Times', “ha perdut el rumb”.