El local comercial de ‘El Ingenio’, establiment del carrer Rauric especialitzat en arts escèniques i en la construcció de figures de cartó pedra, com ara capgrossos, i tancat des de l’any 2019, passarà a ser de propietat municipal dins d’una iniciativa de dinamització cultural i social que comportarà l’adquisició de 49 baixos comercials més, arribant a un total de 50. Altres locals que es compraran són l’estudi del fotògraf Leopoldo Pomès, situat a l’avinguda Josep Tarradellas i la seu de la USOC, al carrer de Sant Rafael. Aquesta mesura compta amb un pressupost de 16 milions d’euros i forma part de la iniciativa “Amunt Persianes”, que el consistori va presentar el passat mes d’abril.
Aquests immobles ubicats en zones estratègiques de la ciutat formaran part d’una cartera pública de Locals de Planta Baixa (LPB) que ha de servir per posar determinades activitats en locals que exerceixin de locomotora de la seva àrea d’influència o eix comercial. Aquests locals es destinaran a la dinamització comercial, social, cultural o econòmica.
Tant la gestió del concurs com la futura posada en funcionament dels espais va a càrrec de Foment de Ciutat. I és que la creació d’una cartera pública de locals municipals per a instal·lació d’activitat econòmica d’interès per al territori beu del programa pilot Baixos de Protecció Oficial a Ciutat Vella, impulsat pel districte Ciutat Vella, Foment de Ciutat i Barcelona Activa.
Zones prioritàries per a l’adquisició dels locals
Per a l’adquisició dels immobles, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un procediment de concurrència pública per tal que els propietaris interessats poguessin presentar les seves ofertes. Els principals requeriments eren: superfície d’entre 60 i 1000 m2; accessibles des del carrer; sense llogaters en el moment de la compra; i en un estat de conservació que no requerís una gran inversió posterior.
Aquests locals es distribueixen pel territori de la següent manera:
Ciutat Vella: 10
Eixample: 5
Sants-Montjuïc: 3
Les Corts: 16
Gràcia: 2
Horta-Guinardó: 6
Nou Barris: 3
Sant Andreu: 1
Sant Martí: 4
A partir d’aquests requisits, es van establir tot un seguit de criteris de selecció: màxima distribució territorial per tota la ciutat; prioritat dels districtes amb major proporció de locals buits; zones prioritàries dins de cada Districte; preu màxim d’un 10% per sobre de la taxació encarregada per l’Ajuntament; metres de façana i d’aparador; i l’estat de conservació del local i de la finca.
La convocatòria de ciutat compta amb un pressupost de 10 milions d’euros i, a més, hi havia una específica de Ciutat Vella amb 6 milions d’euros previstos. En l'àmbit de la ciutat, les zones prioritàries eren les zones amb més locals buits com ara els districtes de l’Eixample, Sant Martí o Sants-Montjuïc.
Pel que fa a Ciutat Vella, es van definir quatre zones prioritàries. Al Gòtic, l’espai delimitat pel carrer Ferran, Avinyó, carrer Ample i carrer Nou de Sant Francesc. Al Raval, el perímetre delimitat entre Nou de la Rambla, carrer de l’Est, passatge de Gutenberg, carrer de Cervelló, carrer de Montserrat i Portal de Santa Madrona. A la zona de Santa Caterina, l’espai delimitat per Sant Pere més Baix, carrer de les Basses de Sant Pere, Carders, Fonollar i carrer dels Mestres Casals i Martorell. A la Barceloneta, el carrer Doctor Aiguader i el passeig de Salvat Papasseit.
L’adquisició d’aquests locals té com a vocació la creació d’una cartera de Baixos de Protecció Oficial amb l’objectiu de destinar-los a l’establiment d’activitat econòmica, de negocis de diferent tipologia a peu de carrer, impulsar ‘botigues tester’, o projectes d’emprenedoria de caràcter social o cultural. Aquest és un model que ha tingut gran implantació a altres ciutats europees com París on se cedeix un local molt per sota del preu de mercat perquè les persones emprenedores puguin provar si el negoci que volen obrir funciona.
El futur dels locals
Per tal d’ocupar aquests espais, l’Ajuntament de Barcelona farà convocatòries obertes de projectes per tal que s’hi presentin iniciatives econòmiques i de dinamització cultural i social. Els lloguers seran per sota del preu de mercat i inclouran rebaixes en el cas que els projectes presentats contemplin la rehabilitació de l’espai. La voluntat és que la primera convocatòria tingui lloc durant l’any 2022.
Els usos dels locals seran, entre d’altres, els següents: Comerç i serveis de proximitat, emprenedoria i creativitat, ensenyament i recerca, centres de treball terciari, equipaments socials i assistencials, logística i serveis empresarials i economia Social i Solidària.