L'Ajuntament de Barcelona contínua negociant el trasllat de la Prefectura Superior de la policia espanyola, situada en el número 43 de la Via Laietana, a un altre lloc malgrat que el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que mantindrien l'actual edifici perquè no hi ha "motius operatius" per procedir al seu trasllat.
"Continuem negociant com sigui i amb qui sigui. Hi ha un Govern de l'Estat que diu que no té interès però d'altra banda hi ha la voluntat del Govern municipal també votat per tot el món excepte per PP i Cs", ha explicat el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, en la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports d'aquest dimarts-
Un lloc de memòria
"Tenim clar que ha de ser un equipament de memòria, de reparació de les persones represaliades, un centre de divulgació, un espai on hi hagi els arxius de la repressió i un espai que ens interpel·li en el present de la qual cosa és la repressió política, la franquista i també la tortura que hi ha a tot el món", ha explicat.
A més, ha titllat les declaracions de Marlaska oposant-se al seu trasllat de "desconsiderades amb les persones que van patir la repressió i amb tota la ciutadania de Barcelona".
Ha detallat que estan treballant amb un pla d'usos que han compartit amb les entitats memorials de la ciutat --del qual hi ha un principi d'acord-- i que estan a punt d'incoar un expedient per convertir-lo ben cultural d'interès local perquè s'incorpori a la xarxa memorial de la ciutat.
Oposició dels sindicats
Els sectors de la Policia han considerat inoportuna la decisió de l'Ajuntament de Barcelona. Des de Jupol, organització sindical majoritària en la Policia, s'ha remès una carta al ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, on es rebutja deixar Via Laietana en no veure "cap raó ni funcional ni operativa". El sindicat creu que darrere d'aquesta iniciativa "hi ha les conseqüències del pacte de Govern assolit entre PSOE i Unides Podemos".
El juny de 2017, durant el Govern de Mariano Rajoy, el Congrés ja va aprovar que la comissaria de Policia de la Via Laietana de Barcelona es convertís en un museu de la memòria històrica. Amb els vots a favor de tots els grups menys del PP, va tirar endavant en la Comissió d'Interior una Proposició No de Llei presentada pel llavors portaveu d'ERC, Joan Tardà.