L’Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest dimecres demanar al Congrés dels Diputats que doni suport a una nova compareixença dels responsables del CNI que estaven al capdavant durant els atemptats del 17 d’agost. Aquesta petició forma part d’una proposta presentada per Barcelona en Comú, que ha estat aprovada en la comissió de Presidència i Seguretat amb els vots a favor del govern municipal, Junts, BComú i ERC, el PP s’ha abstingut i Vox hi ha votat en contra. El text reclama que es convoquin aquestes compareixences per aclarir la relació entre Abdelbaky Es Satty, l’imam de Ripoll i considerat el cervell dels atemptats, i el CNI, en el marc d’un procés que garanteixi veritat, reparació i no repetició dels fets.
A més, la proposta també demana al Parlament de Catalunya que impulsi una llei per reconèixer i reparar les víctimes del terrorisme. D’altra banda, s’insta el Govern a posar en marxa un sistema d’atenció integral per a aquestes víctimes, incloent-hi la creació d’una oficina específica que treballi conjuntament amb les entitats que ja han estat donant suport en aquest àmbit. El document aprovat també estableix que l’Ajuntament continuarà col·laborant amb altres institucions i organitzacions, i reafirma el seu compromís en la lluita contra el terrorisme i l’extremisme violent, tot defensant una ciutat de pau, oberta i democràtica.
"Zones fosques" en la investigació dels atemptats
Durant la presentació, el grup de BComú ha expressat que encara hi ha “zones fosques” en la investigació dels fets del 17-A i que cal tornar a fer compareixences per aclarir possibles vincles entre l’imam i el CNI, especialment després de les informacions que apunten que Es Satty hauria estat confident del CNI en el moment dels atemptats. El regidor Marc Serra ha remarcat que la seva proposta no pretén alimentar cap teoria conspirativa, sinó garantir el dret a la veritat de les víctimes.
Per la seva banda, la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, ha defensat que, davant els dubtes sorgits arran d’aquestes informacions, és pertinent traslladar la petició al Congrés. Ha expressat el seu suport a la iniciativa de BComú des de la convicció que cal seguir treballant pel dret a la veritat, la justícia i la reparació. Tot i això, Gay ha rebutjat una proposta de Junts que demanava que l’alcalde Jaume Collboni i el govern municipal exigissin al CNI i al govern espanyol màxima transparència i la desclassificació de tota la documentació relacionada amb els atemptats. Ha afirmat que no contribuiran a generar conflictes institucionals ni a difondre teories conspiratives sense fonament.
Junts, per la seva banda, ha reclamat que l’Ajuntament no resti en silenci davant dels interrogants creixents sobre els fets del 17-A i ha animat els Comuns a utilitzar tota la seva influència a Madrid per exigir la veritat. ERC ha donat suport a la proposta de BComú, argumentant que és evident que cal continuar investigant els fets. El PP s’ha abstingut, al·legant que alguns partits volen fomentar la divisió, i considera que ja s’han dut a terme les compareixences necessàries. Vox ha votat en contra perquè considera que tot plegat respon a una teoria “conspirativa” impulsada pel “separatisme i l’esquerra radical” sobre una suposada implicació del CNI.