Al barri de la Teixonera, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona, es troba una d’aquelles zones de la ciutat que durant anys ha estat subjecta a afectacions, amb els inconvenients que suposa per als seus residents, sumat al fet que es tracta d’una part de la ciutat amb una eterna situació de provisionalitat. Finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha entomat la situació i ja treballa en la tramitació de la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) d'aquest barri que incorpora les al·legacions del veïnat, que permetrà als residents de les 52 edificacions afectades puguin fer manteniment dels pisos amb la garantia que no seran expropiats.

El pla, donat a conèixer aquest cap de setmana, inclou més habitatge i equipaments públics i un nou parc urbà i preveu la construcció de dos edificis d'habitatge públic per cobrir els reallotjaments necessaris dels afectats que hi viuen. Un dels principals esculls que ha superat la proposta inicial és l'afectació a la plaça de la Vall d'Hebron. El moviment associatiu de la zona va demanar mantenir intacta la zona de jocs infantils d'aquesta plaça, i finalment quedarà així, amb les modificacions derivades de les obres d'urbanització de la cobertura de la ronda de Dalt. El sostre edificable per habitatge previst en aquest entorn (a l'àmbit del carrer Arenys) ha estat traslladat a l'altra punta de la zona, a l'extrem sud del carrer Coll i Alentorn.

També s'han ajustat les edificabilitats dels edificis de titularitat pública, baixant una planta en un cas, i alliberant alguns dels baixos que inicialment es preveien amb caràcter comercial, perquè siguin habitatge. A banda, s'han incrementat les edificabilitats dels edificis de promoció privada i finalment serà l'Ajuntament qui assumeixi la urbanització de carrers, atribuïda inicialment a les iniciatives privades. El pla dona també solució al conjunt de 52 habitatges que fa més de mig segle que estan afectats, ja que formen part d'àmbits pendents d'expropiació o de reordenació segons el planejament vigent que no s'han executat mai. Entorn del passeig de la Vall d'Hebron hi ha 34 habitatges ubicats en sòl qualificats de zona verda i que fins ara estaven subjectes a expropiació. 

Afectacions descartades

L'MPGM descarta l'afectació, ja que ressitua i incrementa la superfície de zona verda amb la qualificació d'altres àmbits propers, inclòs el futur cobriment de la ronda de Dalt, i preveu una reordenació de l'àmbit que inclou la creació de nou habitatge. L'Ajuntament s'ocuparà de l'impuls de la gestió d'aquest nou ordenament urbanístic i dels reallotjaments necessaris de les persones que actualment hi resideixen. I pel que fa a l'àmbit de l'entorn del carrer de Segur, el planejament vigent preveia una ordenació urbanística que afecta 18 habitatges que no s'ha desenvolupat mai per inviable. Ara es proposa una nova ordenació que simplifica la gestió i millora la viabilitat per facilitar la transformació de l'espai, i també s'hi preveu nou habitatge públic per als reallotjaments necessaris.

Així, es preveuen dos edificis d'habitatge públic al carrer de Coll i Alentorn, un en contacte amb el nou parc i l'altre a la cantonada amb el carrer dels Cortada, amb un total de 97 pisos, per facilitar el reallotjament temporal o definitiu de les persones que ara resideixen en les finques afectades dels dos subàmbits anteriors i que hi tenien dret, així com per ampliar el parc d'habitatge assequible per al barri i la ciutat. Al seu torn, el nombre total d'habitatges nous de renda lliure projectats és de 181. Així, en el conjunt de l'MPGM es preveu un potencial de 278 habitatges nous.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!