L’Ajuntament de Barcelona ha obert el termini de presentació de propostes per a la segona edició dels pressupostos participatius, una iniciativa que ja es va desenvolupar el passat mandat -i que van resultar afectats per la pandèmia de la covid-19- i que suposaran destinar 30 milions d’euros durant l’actual mandat per executar projectes de millora en els deu districtes de Barcelona amb inversions ponderades que aniran d’un mínim de 2 milions a les Corts a un màxim de 3,6 milions a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí i amb tres àmbits d’actuació: millora de l’espai públic; millora d’equipaments municipals, i adquisició i rehabilitació de béns. La participació es vehicula a través de la plataforma decidim.barcelona

En la presentació dels pressupostos participatius, que ha tingut lloc aquest dilluns a l’Ajuntament de Barcelona, el regidor Lluís Rabell ha indicat que entre els objectius dels mateixos s’inclou “el foment de la participació”, és a dir, “generar una cultura participativa entre la ciutadania”, ja que serà a partir de propostes presentades pels barcelonins i barcelonines que es podran destinar “partides pressupostàries”. A més, ha recordat que en la primera edició van participar unes 70.000 persones, es van aprovar 76 projectes, “72 dels quals estan executats o en fase d’execució”. Alguns dels executats han estat la reforma del Parc de l’Espanya Industrial, mentre que sobre la taula n’han quedat altres com el carril bici de la plaça Catalunya, en el millor dels casos, pendent de la reforma de la Rambla. Entre els projectes desestimats n’hi havia d’inversemblants, com el que reclamava treure de la ciutat l’estadi del FC Barcelona

Quines propostes es poden presentar?

Els tipus de projectes que poden formar part dels pressupostos participatius es distribueixen en tres categories:

  • Millora de l’espai públic. Podran ser projectes de creació o millora de zones verdes, o bé millora o transformació de carrers, també millora d’instal·lacions esportives, o per últim, mobiliari urbà. El pressupost mínim dels projectes haurà de ser de 100.000 euros, i el màxim la meitat del pressupost assignat al districte.
  • Millora d’equipaments municipals. S’inclouen en aquesta categoria les millores d’accessibilitat, les d’eficiència energètica, les de mobiliari o equips informàtics, i finalment la instal·lació d’espais d’ombra. El pressupost mínim per aquesta categoria de projectes és de 50.000 euros, i el màxim també la meitat del pressupost assignat al districte
  • Adquisició i rehabilitació de béns. S’inclouen projectes de rehabilitació, projectes d’habitatge públic o bé adquisició de solars o locals per a usos públics. El pressupost mínim per a aquesta categoria de projectes és de 50.000 euros, i el màxim la meitat del pressupost assignat al districte.

Calendari de desenvolupament

El calendari de desenvolupament de tot el procés participatiu per decidir aquests projectes serà el següent:

  • Fase 1. Debat i recollida de projectes (octubre – novembre de 2024): La ciutadania podrà participar en debats presencials organitzats en tots els barris de la ciutat. Aquestes sessions tindran com a objectiu informar sobre el procés, compartir els requisits tècnics que han de complir les propostes, i facilitar la presentació d’aquestes a través de la plataforma decidim.barcelona.
  • Fase 2. Valoració tècnica dels projectes (desembre 2024 – gener de 2025): Un cop finalitzat el període de presentació de propostes, els equips tècnics municipals avaluaran la viabilitat de les propostes presentades. Les propostes acceptades passaran a la fase de priorització.
  • Fase 3. Priorització dels projectes (febrer de 2025): En aquesta fase la ciutadania podrà donar suport a les propostes que consideri més importants. Només les 25 propostes amb més suports de cada districte passaran a la fase següent.
  • Fase 4. Concreció dels projectes (febrer – març de 2025): Els projectes prioritzats seran treballats conjuntament entre la ciutadania i el personal municipal per tal de concretar els detalls tècnics que en permetin l’execució.
  • Fase 5. Votació final (abril de 2025): La ciutadania podrà votar les propostes finalistes mitjançant la plataforma decidim.barcelona o en punts de suport presencials. Les propostes guanyadores seran les que s’executaran durant el període 2024-2027.
  • Fase 6. Seguiment (abril 2025 – maig 2027): Un cop seleccionats els projectes, s’iniciarà una fase de seguiment de l’execució, amb mecanismes per garantir la participació ciutadana i la transparència durant tot el procés.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!