Els interessats en millorar l’eficiència energètica del seu habitatge, tenen ara una bona oportunitat gràcies a la nova convocatòria de subvencions que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci d’Habitatge de Barcelona, gràcies a l’increment del pressupost de la subvenció, dotada amb 10 milions d’euros. Aquest ajut s’emmarca dins de les convocatòries dels fons Next Generation, que aporta la meitat d’aquesta nova bossa de subvencions per impulsar les millores en eficiència energètica als habitatges de la ciutat. Aquest programa d’ajuts va entrar en vigor en el 2022, però en aquesta nova convocatòria es duplica l’import de la subvenció, que passa d’un ajut de 3.000 euros per habitatge fins a 6.000 euros. L’altra novetat és la simplificació i agilització del tràmit, ja que es pot fer online i se simplifica l’aportació de documentació.

Qui pot demanar la subvenció?

La subvenció s’adreça a les persones propietàries, usufructuaris o llogateres que volen adoptar mesures per millorar l’eficiència energètica del seu domicili habitual. Per rebre l’ajut, el cost mínim de l’actuació haurà de ser igual o superior a 1.000 euros. L’import de la subvenció no podrà superar el cost total de la inversió. Per tramitar l’ajut, les obres hauran d’estar finalitzades abans del 30 de juny del 2026, data límit per sol·licitar la subvenció. Els interessats poden clicar en aquest enllaç per saber més i sol·licitar l'ajut.

🏠 Tramitació de la sol·licitud

En l’import objecte de subvenció es poden incloure els honoraris dels professionals que intervenen, el cost de la redacció dels projectes, informes tècnics i certificats necessaris, les despeses derivades de la tramitació administrativa, i altres despeses generals similars, sempre que tots ells estiguin degudament justificats.

Què es pot millorar?

Les subvencions per millorar l’eficiència energètica es pot assolir amb la renovació de finestres, la millora de l’aïllament de la façana o la coberta des de l’interior de l’habitatge, o el canvi de sistemes de climatització que substitueixin les energies fòssils per energies renovables. Aquestes actuacions, a més de l’estalvi econòmic que comporten en el consum energètic de la llar, contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic i a construir una ciutat més sostenible.

Per què rehabilitar ara?

L’Ajuntament de Barcelona vol impulsar aquestes polítiques de millora de l’eficiència energètica, com explica el comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera. “La rehabilitació residencial és una política pública que contribueix a millorar la seguretat, la salubritat, l’accessibilitat i l'eficiència energètica, amb l’objectiu de contribuir a proveir habitatge digne i adequat  mitjançant edificis més segurs, més saludables i confortables, que redueixin les emissions i permetin estalviar energia i reduir la pobresa energètica”.

L’any 2022 va entrar en vigor el programa d’ajuts a la rehabilitació residencial Next Generation, gestionat a Barcelona pel Consorci de l’Habitatge de Barcelona, qui també posa a disposició dels ciutadans ajuts complementaris per fer possible la rehabilitació dels habitatges a la ciutat.

El programa Next Generation finalitza el 30 de juny de 2026 i amb data de tancament de 2024 s’han rebut gairebé 5.000 sol·licituds per a la rehabilitació d’habitatges a la ciutat per un import total de 47,7 M d’euros del fons Next Generation i 19,6 M d’euros del complement municipal. L’objectiu és arribar a la rehabilitació d’11.640 habitatges amb obres de rehabilitació finalitzades en 30 de juny de 2026.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!