L’Ajuntament de Barcelona elaborarà un cens de narcopisos i locals ocupats que causen problemes de convivència per drogues o activitat delictiva, un cop el govern municipal ha arribat a un acord amb Junts per Catalunya - Trias per Barcelona en el marc de la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior d’aquest dimecres al matí, on també s'ha abordat la problemàtica dels apunyalaments. La proposta, transaccionada entre PSC i Junts-TriasXBCN, ha comptat amb els vots a favor PP i Vox i els vots en contra de BComú i ERC, i contempla l’elaboració d’un cens que distingeixi entre els espais ocupats "que generen problemes de convivència derivats del consum de drogues o són de caràcter delinqüencial".
Aquest cens es complementarà amb les mesures del consistori, en coordinació amb el Govern, per “evitar les ocupacions conflictives i de caràcter delinqüencial i lluitar contra les màfies i grups organitzats que promouen les drogues", així com un sistema d’avaluació de l’actual pla d’acció sobre les drogues i un pla d’actuació basat a incrementar la pressió policial en entorns en els que es practiqui la venda i distribució de drogues. El tinent d’alcaldia de prevenció i seguretat, Albert Batlle, ha detallat que des del govern municipal es treballa en un "pla d’ocupacions i assentaments en el que s’incorporarà tota aquesta informació”.
Per la seva banda, Jordi Martí Galbis, president del grup municipal de JuntsxCat-TriasxBCN, ha afirmat, en el moment de presentar la proposta, que la guerra contra la droga és una preocupació compartida i ha reclamat treballar per revertir una situació que provoca greus problemes de salut pública i de seguretat. “La problemàtica de la droga i de la drogodependència no és cap novetat, és gravíssima i fa anys que la patim”, ha apuntat Martí Galbis, que ha recordat unes declaracions de Batlle d’aquest estiu en què declarava la guerra a la droga: “Ens hi sumem, però van tard”.
En concret, la proposta aprovada inclou l’elaboració d’un informe en el que consti:
- 1. Un cens de pisos i locals ocupats il·legalment, distingint aquells que generen problemes de convivència derivats del consum de drogues o són de caràcter delinqüencial.
- 2. Les mesures impulsades i adoptades per l’Ajuntament de Barcelona en coordinació amb el departament d’interior de la Generalitat de Catalunya per evitar les ocupacions conflictives i de caràcter delinqüencial i lluitar contra les màfies i grups organitzats que promouen les drogues.
- 3. Un sistema d’avaluació de l’actual pla d’acció sobre les drogues que inclogui un espai de coordinació amb tots els agents implicats en la lluita contra les drogues i que s’actualitzi de forma constant per tal de fer front a les noves addiccions.
- 4. I un pla d’actuació basat en incrementar la pressió policial en entorns on s’hi practiqui la venda i distribució de drogues.