El govern de Jaume Collboni al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona endurirà les sancions per incivisme, amb multes que incrementaran, de mitjana, un 55% a partir d'aquest agost. Així ho ha anunciat aquest dimecres el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que espera que l'enduriment sigui efectiu a partir del 9 o el 10 d'agost. Orinar al carrer passarà de 200 a 300 euros i fer pintades a edificis de 300 a 500 euros, o fins a 600 si són edificis patrimonials. D'altra banda, per beure al carrer es podria aplicar la sanció més alta ja existent, que són 600 euros de multa en alguns casos.
Batlle ha assegurat que seran "molt exigents" amb el civisme de la ciutadania i, per això, s'incrementen les multes aplicant la banda mitjana-alta que es pot aplicar ara com ara als comportaments que causen "més impacte". La Guàrdia Urbana ja està donant indicacions als agents sobre aquest canvi perquè ho tinguin present. El catàleg de sancions, com a tal, es modificarà i s'incrementarà més endavant, ja que és necessari modificar l'ordenança de civisme per formalitzar-ho."La modificació de l'ordenança ha de ser aprovada pel plenari", ha recordat Batlle, que ha matisat, però, que les sancions es poden incrementar ja quan es posin les multes.
'Pla Endreça'
L'enduriment de sancions s'emmarca dins del `Pla Endreça', posat en marxa pel govern municipal per "assolir l'excel·lència" de l'espai públic de la capital catalana, i amb el qual volen reforçar el manteniment dels espais i propiciar el civisme augmentant les sancions. El pla es desenvoluparà en tres fases: la primera, de juliol a l'octubre, es farà neteja del verd i paviment i s'augmentarà la presència de Guàrdia Urbana als carrers per "augmentar la capacitat sancionadora", i també es farà campanya comunicativa per conscienciar; a la segona, de l'octubre al març del 2024, es faran tràmits per augmentar la capacitat de sanció a l'Ordenança de Convivència; i, finalment, la tercera, a partir de l'abril del 2024, es farà avaluació de resultats.
Reforç d'equips de neteja
Pel que fa al servei de neteja, l'Executiu municipal ha afirmat que es prioritzaran les actuacions amb gran impacte en l’espai públic, com l’eliminació de pintades, i que es treballarà conjuntament amb la Guàrdia Urbana per perseguir les accions incíviques. A més, es farà un reforç de les brigades de 6 equips i 12 persones, que es distribuiran en diferents serveis que tenen un impacte a l’espai públic, com per exemple les brigades d’intervenció ràpida als barris que resolen de forma ràpida qualsevol problema de neteja que es pugui detectar. En total a les brigades hi haurà 66 equips i 105 persones.
Altres serveis que es prioritzaran són els de neteja de parcs, 21 equips i 37 persones, i el de la zona de les platges, 3 equips i 6 persones. També s’incrementa la neteja de les zones de contenidors, en total s’afegeixen 19 equips i 27 persones. També es prioritza la neteja de taques al paviment i la neteja amb aigua freàtica, amb 17 equips i 23 persones. Aquests reforços se sumen a l’augment de la tasca inspectora, fins a 1.800 inspeccions setmanals.
Controlar plagues
Pel que fa a les plagues d'insectes com paneroles derivades de la sequera i que han assotat la ciutat durant les darreres setmanes, el govern municipal planteja la rehabilitació de la xarxa de clavegueram, amb la revisió i rehabilitació de 2.465 metres lineals que, afirmen, permetrà minimitzar olors i contribuir en l’erradicació de plagues. Pel que fa a plagues, també es definirà un pla per combatre-les i l'equip encarregat es reforça amb 23 persones, en total estarà format per 51 tècnics i tècniques, que controlaran 460 punts situats a clavegueram, zones verdes i mercats municipals.
Millora d'espais
A part de la neteja, el pla promet una inversió d’obres de millora en 12 espais verds de la ciutat: al parc del Laberint d’Horta (Horta-Guinardó), parc del Clot (Sant Martí), jardins d’Elena Maseras (Eixample), parc de la Trinitat (Sant Andreu), jardins de Can Fabra (Sant Andreu), jardins de Mercè Rodoreda (Sarrià-Sant Gervasi), jardins de Cèsar Martinell (Eixample), jardins de Can Sentmenat (Sarrià-Sant Gervasi), les granges de Can Cadena (Sant Martí) i Can Mestres (Sants-Montjuïc) i el parc de la Ciutadella (Ciutat Vella). En la gestió del verd urbà, també es programa la neteja manual de 44.558 escocells, especialment als barris del Guinardó, Pedralbes i Horta i l’adequació de 2.280 jardineres dels entorns escolars. Es farà també una intervenció en uns 23.000 metres quadrats de carrers per fer-hi reparacions, pavimentació, revisió de juntes i col·locació de mobiliari, especialment als entorns de les escoles de la ciutat. També, fins a finals d’any, s’actuarà per millorar l’enllumenat en 24 trams de carrer, que implica la renovació de 200 punts de llum.
Més inspeccions
L’Ajuntament promet també intensificar les campanyes d’inspecció dels apartaments turístics, terrasses i locals de cànnabis. També, afirmen, s’accentuaran les inspeccions a establiments comercials per comprovar que compleixen amb la prohibició de la venda d’alcohol de 22.00 h a 8.00 h i de la seva exposició als aparadors.