Barcelona ha estrenat aquest dimecres dos nous semàfors amb les figures dels populars personatges de còmic Mortadel·lo i Filemó, creats pel dibuixant Francisco Ibáñez. La ubicació escollida de la capital catalana ha estat cèntrica, a tocar d'un dels vèrtexs de la plaça Catalunya: justament a la cruïlla de la ronda Sant Pere amb el passeig de Gràcia. Els semàfors s'han canviat aquesta mateixa tarda, i mostren la figura de Filemó a l’òptica vermella i la de Mortadel·lo a l’òptica verda.
Són les dues darreres inauguracions, després que el passat mes d'octubre ja es posessin en funcionament els de la cruïlla del carrer del Treball amb Concili de Trento —ubicació pròxima a la biblioteca Gabriel García Márquez, que compta amb un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez—, al districte de Sant Martí. Pròximament, s'estrenaran dues parelles de semàfors més: dos a la Gran Via amb el carrer Bac de Roda —ubicació propera a on residia el dibuixant— i dos més a la cruïlla dels carrers Comte d’Urgell i Manso —a prop del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni, on les historietes d'Ibáñez són dels articles més populars—.
Homenatge a Francisco Ibáñez
Francisco Ibáñez, considerat l'humorista gràfic més prolífic del país, va morir a mitjans de juliol d'aquest mateix any, deixant enrere un extens llegat format per innombrables d'obres. Entre les seves publicacions hi ha Pepe Gotera y Otilio, 13 Rue del Percebe i el Rompetechos, però els seus personatges més coneguts són Mortadel·lo i Filemó, protagonistes de 224 àlbums llargs i centenars historietes curtes. Ibáñez va continuar publicant fins a la seva mort, als 87 anys, i ha estat reconegut amb premis com la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona a títol pòstum.
La seva mort va sacsejar gran part de la societat catalana i espanyola, i aviat van començar a aparèixer iniciatives per homenatjar-lo. Una d'aquestes propostes va estendre's per les xarxes socials, i pretenia canviar els ninots dels semàfors de Barcelona per les figures de Mortadel·lo i Filemó. La proposta original va ser ideada per un professor universitari navarrès, de nom —justament— Francisco J. Ibáñez, i va rebre un ampli suport. Aviat va ser recollida per l'Ajuntament de Barcelona, ja liderat per l'alcalde Jaume Collboni, que malgrat encaminar-se seguint un procediment poc habitual —a través de les xarxes, i no a través dels canals oficials del consistori— no va dubtar a fer-la realitat. Les setze unitats de semàfors creats per a l'homenatge tenen un valor de 14.080 euros.