La plaça d’Urquinaona no passa per ser de les més maques de Barcelona. A peu pla no és més que l’encreuament de diversos carrers, un punt vital de connexió entre Ciutat Vella i l’Eixample amb uns espais enjardinats en un centre dividit pel pas de la ronda de Sant Pau. Pel que fa a la mobilitat és un contínuum de trànsit rodat i està per veure si la reurbanització de la Via Laietana reduirà el pas de cotxes o, just el contrari, l’incrementarà. Arquitectònicament, tampoc té res d’especial a excepció de l’edifici que fa cantonada amb el carrer Roger de Llúria, just davant l’embocadura del carrer d’Ausiàs Marc.
És la Torre Urquinaona, un gratacel d’estil racionalista i estètica brutalista que no passa desapercebut, però no necessàriament per les formes de l’edifici sinó més aviat per l’impacte que genera la seva presència en un primer Eixample on sovintegen els edificis d’habitatges fets construir per la burgesia que, a finals del segle XIX, fugia de la bigarrada Barcelona intramuralles i s’escampava per un Eixample més net i higiènic. La Torre Urquinaona és certament posterior, construïda pels arquitectes Antoni Bonet Castellana i Benito Miró Llort -membre del GATCPAC durant la II República- entre els anys 1966 i 1975, dins d’un pla tardofranquista d’omplir el centre de la ciutat de gratacels.
Per sort, la Torre Urquinaona, va ser l’únic gratacel construït just al centre, i fent de la necessitat virtut, tot i que la seva estètica no és de les més agraïdes de la ciutat, el cert és que el seu secret és a l’interior. Amb 22 plantes i 70 metres d’alçària i amb uns finestrals panoràmics, la Torre Urquinaona ofereix les millors vistes possibles des del centre de la ciutat, i d’això en van tenir oportunitat de gaudir-ne les 1.250 persones que van visitar-lo en la passada edició del certamen d’arquitectura Open House. De fet, d’aquella experiència neix ‘Unlimited Barcelona’, el nom comercial del nou mirador d’accés públic -previ pagament- situat just al centre de Barcelona.
Obertura, el 12 de març
Així, a partir d’aquest dissabte 12 de març, la planta 20 de la Torre Urquinaona quedarà oberta al públic, amb la voluntat de convertir-se en el “gran mirador urbà de Barcelona”, segons definició de Mireia Bessó, directora general d’Unlimited Barcelona. “L’experiència de l’Open House ens va convèncer a obrir-lo al públic”, ha explicat en la presentació del mirador, que permetrà aprofitar uns espais que entre setmana serveixen per a esdeveniments de caràcter empresarial sota la denominació ‘The 19th Hole’, que inclou també espais a les plantes 17 i 19 de l’edifici, però que pràcticament no tenien cap ús ni els caps de setmana ni els mesos de juliol i agost.
El nou mirador ofereix, des de la planta 20 i amb un espai de 500 metres quadrats, una visió panoràmica de gairebé 360 graus a través de grans finestrals, que permeten veure pràcticament tot Barcelona des del mateix centre de la ciutat. Vistes de proximitat per descobrir el traçat rectilini de l’Eixample en contraposició amb el laberint de Ciutat Vella, complementades per una audioguia i exposicions d’art temporals a l’interior. Tot plegat un nou reclam, que potser acabarà inclòs al circuit turístic de la ciutat, però que també és d’interès per al visitant local, necessitat de noves experiències dins la mateixa ciutat.
Preus i horaris
El mirador de la Torre Urquinaona obrirà al públic els caps de setmana i festius de 10 a 22 h, també durant les vacances de Setmana Santa i Nadal i cada dia durant els mesos de juliol i agost. Les entrades cal adquirir-les a la web del mirador i són en horari fixat, ja que cada visita, d’uns quaranta minuts de durada, està reservada a grups de 25 persones. Pel que fa als preus, l’entrada general d’adult és de 12 euros i inclou una copa de cava -per a majors de divuit anys-, i hi ha descomptes per nens de 5 a 14 anys, majors de 65 anys, persones amb mobilitat reduïda i paquets de 4 entrades. Els menors de 5 anys no paguen entrada.
A més de l’entrada general, hi ha dues modalitats més, l’entrada Posta de Sol, per visitar el mirador al capvespre i veure com la ciutat s’enfosqueix, a un preu de 22 euros, i l’entrada Nigths & Drinks, a 24 euros, que permet veure la ciutat de nit i inclou una copa. I en totes les modalitats, la possibilitat de veure elements de la ciutat com la Sagrada Família, les Torres Olímpiques o Montjuïc, i tot el que hi ha pel mig. Gairebé a tocar de la mà.