La plaça del Canòdrom, al barri del Congrés i els Indians del districte de Sant Andreu de Barcelona, ha estrenat la seva renovació després de més d’un any en obres i una inversió que ha superat els 3,6 milions d’euros, però, de moment, sense la zona verda amb espais d’ombra previstos, ja que aquesta intervenció no es durà a terme fins que s’aixequin les restriccions per la sequera. A falta de poder completar amb zones verdes la plaça, la reurbanització ha actuat sobre un total de 8.425 m² i conserva la històrica pista amb un circuit de tres metres d’ample.

L'espai està limitat pels carrers Riera d’Horta, Concepción Arenal, Can Ros i Pardo i ocupa el que era l’antiga pista de llebrers. Per conservar la memòria del canòdrom i recuperar la memòria de l’edifici original, obra important de l’arquitectura racionalista que s’ha conservat i establir de nou el vincle entre les grades i la pista, s’ha originat un traçat corb amb paviment de sauló que dona continuïtat al paviment original i facilita aquesta connexió entre els dos elements. 

La nova plaça ofereix diferents espais i zones d’usos, com una àgora per a actes a l’aire lliure, l’aforament del qual es complementa amb les grades de l’equipament, i una àrea per a gossos de 489 m². Destaca també la superàrea de joc infantil, de més de 863 m², que ofereix diferents possibilitats de joc i d’exploració pels infants. L’element principal és una xarxa de grans dimensions plena d’activitats lúdiques per jugar per sobre i per sota, i també inclou una zona d’excavadores i un laberint de troncs entre altres elements de joc per a totes les edats. A més, s’ha instal·lat una cistella de bàsquet.

Hi haurà ombra en el futur

Pel que fa a la superfície enjardinada, tot i que a causa de la sequera extrema les feines de plantació de vegetació no s’han pogut executar dins el termini d’obra, ocuparà un espai de 2.245 m² on es garantiran àrees d’ombra. La vegetació tindrà un paper simbòlic important, ja que s’ubicarà al voltant del nou contorn de la plaça i permetrà redescobrir i recordar la buidada pista de llebrers antigament oculta darrere el mur perimetral. Així mateix, pel que fa a l’accessibilitat de la plaça, es garanteix a través de tres grans entrades situades en els carrers perimetrals. A més, cadires, bancs i mobiliari urbà s’han instal·lat al llarg dels recorreguts de manera que els camins no són només àmbits de circulació sinó també d’estada.

El nom de la plaça és causat per l’edifici de l’antic Canòdrom, d’Antoni Bonet i Josep Puig, de l’any 1964, que forma part del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat, i té una especial importància dins del barri. L’edifici del Canòdrom és una de les obres més singulars de Barcelona, i forma part d’un conjunt d’obres de l’arquitectura moderna que sorgeix després de la guerra, ja que és l’únic edifici amb una estructura metàl·lica singular a Barcelona que ha sobreviscut a aquells anys.

Obres al carrer de Can Ros

Addicionalment, el carrer de Can Ros donarà continuïtat a la plaça del Canòdrom convertint-se en un carrer de plataforma única i accessible. S’invertirà el sentit de la circulació, que passarà a ser del carrer de Concepción Arenal a Pardo, d’aquesta manera es minimitzarà l’ús viari i es prioritzarà el pas per a vianants millorant l’accessibilitat. A més, s’aprofitarà l’actuació per substituir el mobiliari urbà, generar espais d’estada agradables i es reubicarà i ampliarà la instal·lació de l’enllumenat. Es preveu que les obres comencin al llarg de l’estiu i s’allarguin aproximadament durant sis mesos, amb una inversió total d’1,1 milions d’euros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!