L’Ajuntament de Barcelona estudiarà la possibilitat de prohibir que empreses i persones estrangeres comprin habitatge si no és per viure-hi, un cop en la Comissió d’Urbanisme, celebrada aquest dimarts a la tarda, ha quedat aprovada una proposta d’Esquerra Republicana en aquest sentit, que ha comptat amb els vots favorables de PSC -que ha transaccionat la proposta dels republicans- i Barcelona en Comú. Amb l’acord assolit, el consistori estudiarà i impulsarà les regulacions necessàries per a prohibir la compra d’habitatge per part de tots els fons d’inversió i de les persones (físiques o jurídiques) no residents al país, excepte en els casos que siguin per a ús residencial propi o d’un familiar directe.
En defensa de la proposta, la regidora d’ERC Eva Baró ha afirmat que mentre no es dugui a terme aquesta prohibició, “Barcelona seguirà en mans del millor postor, venent-se a trossets com si fos el taulell de joc del Monopoly”. En la seva intervenció, Baró ha volgut diferenciar la proposta d’Esquerra amb l’anunciada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un sentit similar: “No val quedar-se a mitges, aquesta iniciativa no afectaria només els ciutadans extracomunitaris no residents com l’anunciada per Sánchez, sinó també a fons d’inversió i en definitiva tothom, també comunitaris, que no comprin un habitatge per viure-hi”.
L'exemple d'Amsterdam i Utrecht
“El pecat original és principalment un: haver entès l’habitatge com un bé de mercat, al servei del capital, en lloc d’entendre l’habitatge com un dret humà, una necessitat bàsica, que des dels poders públics calia protegir”, ha insistit Baró, que també ha recordat que ja existeixen ciutats europees com Amsterdam o Utrecht on s’hi ha implementat mesures que van en aquesta línia per tal de limitar l’especulació en l’àmbit de l’habitatge, que segons el darrer baròmetre és el primer problema de la ciutat pels barcelonins i barcelonines. En el cas d’Utrecht, segons Baró, “el 78% dels habitatges venuts els darrers dos anys van ser adquirits per residents, mentre que els inversors només van aconseguir adquirir l’11% dels habitatges”, ha explicat.
En nom del govern municipal, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha considerat que en “un context d’escassetat d’habitatge, compartim que les llars no poden ser un actiu financer”, i ha destacat que aquesta iniciativa barcelonina se sumarà a les mesures ja presentades en defensa de l’habitatge per Sánchez. Pel que fa als comuns, també han votat a favor, malgrat que el regidor Guille López ha lamentat que la mesura “es queda curta” perquè no prohibeix “totes les compres especulatives”.