Barcelona ha esdevingut el far de les 91 manifestacions simultànies que s'han dut a terme arreu de l'Estat en suport a Palestina. Més de 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han recorregut una marxa que ha anat des de la plaça dels Països Catalans de Barcelona fins a l'Avinguda Maria Cristina, passant pel carrer Tarragona. Sota el lema 'Aturem el genocidi a Palestina', la marxa ha arreplegat un plegat de lemes en solidaritat al poble palestí i, sobretot, de censura a l'estat d'Israel, als Estats Units i a la Unió Europea. Càntics com "boicot a Israel" o "llibertat Palestina" han marcat una marxa que ha començat a les 17h de la tarda en un context de crítiques cap a les institucions occidentals. La manifestació, protagonitzada per ciutadans de totes les edats i de diverses religions, s'ha fet notar amb bandares, pancartes i clams a través d'un escenari mòbil que feia d'animador de la 'festa'.

 

Crítiques a Occident i banderes de l'esquerra política

Entre els lemes més visibles, proclames contra la guerra i crides a l'acció d'actors internacionals, com la Unió Europea: 'No en el nostre nom, senyora Von der Leyen', 'Bombardejar nens no és defensar-se' o 'No es tenen relacions diplomàtiques amb genocides'. Des de pancartes reclamant negociacions de pau, fins a esclatar contra els Estatas Units i la UE. Fins i tot diversos manifestants repartien cartells de boicot contra els productes dels Estats Units o Israel amb el logotip d'empreses multinacionals. 

Els participants, a més de càntics i pancartes, també lluïen banderes. Sobretot vinculades a l'esquerra política, com pot ser la comunista, la del sindicat CGT, la bandera republicana espanyola, la bandera de Sud-àfrica, de Podemos i, fins i tot, la bandera de l'esquerra independentista a Catalunya, a part de la tradicional bandera de Palestina. Fins i tot, alguns manifestants han ensenyat ninots de nadons ensagnats com a rebuig a les víctimes d'infants a la guerra a Gaza. 

 

 

Els organitzadors posen el focus en la venda d'armes

En declaracions a la premsa a l'inici de la manifestació, el cofundador de la Comunitat Palestina de Catalunya i una de les veus cantants de la marxa, Salah Jama, ha denunciat que hi ha 27.000 morts a Gaza "i el món no es mou", més enllà de declaracions i "eslògans" de dirigents polítics. També ha criticat que els mitjans de comunicació parlin de 126 ostatges israelians, però s'oblidin, ha dit, d'11.000 presoners palestins "ostatges igualment".

La membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel Alys Samson Estapé ha posat el focus en la venda d'armes a Israel i ha lamentat que l'estat espanyol hagi aprovat la venda de 800 milions d'euros en armament a aquest país. També ha demanat que Espanya se sumi a la denúncia que Sud-àfrica ha portat al Tribunal Internacional de Justícia contra Israel acusant-lo de genocidi contra el poble palestí.

També hi ha hagut marxes a Girona, Reus, Terrassa, Olot i Lleida, com sol ser habitual durant els últims mesos arran de l'esclat de la lluita entre Israel i la banda terrorista Hamàs a Gaza, causada per l'atac del grup palestí durant el matí del 7 d'octubre que va causar més de 700 morts. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!