"Barcelona, far al món". Aquest ha estat el lema de la cerimònia inaugural de la Copa Amèrica de vela, que s'ha celebrat aquest dijous vespre a la platja del Bogatell i ha donat el tret de sortida a la final de la competició. Esport, art i cultura s'han fusionat en un esdeveniment amb efectes visuals al cel generats amb drons i amb la participació dels Castellers de Vilafranca, l'Orquestra i el Cor del Liceu, l'Escolania de Montserrat, la cantant Sílvia Pérez Cruz, la soprano Sara Blanch i el tenor-pop Arnau Tordera.
Inspirat en el mar, el vent i la vela, l'espectacle ha volgut simbolitzar "l'enginy humà i l'esforç col·lectiu". La banda sonora ha estat composada, orquestrada i dirigida pel compositor català Albert Guinovart, mentre que la direcció escènica ha anat a càrrec de Hansel Cereza. Mar, vent i navegació han estat els eixos centrals de l'esdeveniment. Així ha estat la cerimònia inaugural de la Copa Amèrica:
Una constel·lació formada per un miler de drons i un recital de cultura catalana han donat la benvinguda a la final de la Copa Amèrica, davant l'expectació de milers d'assistents. Es tracta de la primera celebració abans de la final en els 173 anys d'història de la competició, amb el repte de repetir l'èxit de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics del 1992. L'Emirates Team New Zealand, defensor del títol, i l'INEOS Britannia, guanyador del Torneig de Desafiants, s'enfrontaran des d'aquest dissabte i allargaran el seu duel fins al 21 d'octubre, com a màxim.
Una hora abans de l'inici, llargues cues de persones s'aprovaven a la platja per aconseguir un lloc a la sorra i presenciar la cerimònia el més a prop possible. Després d'un compte enrere projectat a la Torre Glòries, un miler de drons han sobrevolat la platja del Bogatell i han il·luminat el cel barceloní, acompanyats de constel·lacions làser, pantalles LED, avatars i mars de llum. Mentrestant, l'Orquestra i el Cor del Liceu han envoltat la platja d'un ambient místic amb el qual els assistents han pogut gaudir amb més intensitat de la poesia visual que tenien sobre si.
Mòbils en mà i caps cap amunt, l'espectacle ha prosseguit amb els Castellers de Vilafranca, amb una escultura humana d'uns vuit metres d'alçada. L'emoció ha arribat quan l'enxaneta ha coronat el castell, aixecant aplaudiments de locals i turistes. Després de l'actuació de l'Escolania de Montserrat, desenes d'embarcacions han navegat per la platja del Bogatell, una picada d'ullet a la competició.
Monuments emblemàtics com la Sagrada Família, la Torre Glòries i l'Hotel Vela han estat reproduïts pels drons. La inauguració ha finalitzat amb l'himne Barcelona, far al món, interpretat per Sara Blanch i Arnau Tordera, que han posat la cirereta a una exhibició impregnada de tecnologia, música i cultura catalana.