Amb el començament del mes de desembre Nadal és cada cop més a prop, tot i que a la plaça Sant Jaume de Barcelona, de moment, no hi ha ni rastre del pessebre més misteriós dels darrers anys. Si el passat 24 de novembre ja es va encendre l’enllumenat nadalenc, la propera cita, a l’espera de tenir més novetats del pessebre, serà el 17 de desembre, el dia que començarà el Barcelona Festival de Nadal, la manera d’englobar en un sol paquet totes les activitats culturals i artístiques que tindran lloc fins al 30 de desembre. D’alguna manera, Barcelona festivalitza la programació cultural de Nadal, una política que ja s’ha dut a terme els darrers dos anys, però molt condicionats per la pandèmia del coronavirus.
En la presentació d’aquest Barcelona Festival de Nadal, que fins i tot compta amb un programa de mà, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut destacar el fet que es consolida “una forma de celebració de Nadal que hem anat impulsant els darrers anys”, amb eixos principals com el suport al comerç de barri i Nadal com a celebració cultural. De fet, Colau ha advertit que “no ens agrada la competència deslleial” de les plataformes de venda per internet i per això ha recomanat que quan la ciutadania pensi en regals, “pensi en el comerç de proximitat”. Al seu torn, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, que darrerament ha augmentat la presència en tot tipus d’actes, ha apuntat que “per fi tenim el Nadal que ens mereixem, amb més llum, més música, més actuacions al carrer, més descentralització i més activitat comercial que mai”.
Així serà la programació artística
Pel que fa a la programació artística, aquesta es concentrarà a la plaça Catalunya i a la plaça Universitat. La plaça Catalunya es transformarà en un espai càlid i nadalenc amb disseny d’il·luminació de Sylvia Kuchinow i Estudio Furia que busca, segons ha detallat el comissari del festival de Nadal, Oriol Martí, donar una “idea de l’esclat d’energia que s’irradia arreu”. Seran 14 dies, entre el 17 i el 30 de desembre, en que la programació de la plaça Catalunya es diferenciarà en dues franges horàries, la matinal, d’11 a 14 h, orientada als espectacles familiars, amb sis espais d’activitats on es podran veure propostes com ‘Microshakespeare’, ‘La città infinita’ o el taller de perruqueria creativa nadalenca ‘No treure’s el Nadal del cap’. Ara bé, el plat fort de la programació més familiar arribarà al migdia amb l’actuació de Guillem Albà & La Marabunta, que presentarà l’espectacle ‘Fum, fum, festa! Quin desgavell’.
Pel que fa a la tarda i vespre, en horari de 16:30 a 20:30, hi haurà espai per a sessions musicals -amb actuacions, entre d’altres, dels grups Inspira, Lucia Fumero Trio & Friends i Balkan Paradise Orchestra-, arts de carrer i espectacles de dansa, que seran el preludi a l’espectacle de gran format ‘La Torre de Nadal’, de Lluís Danés, una coproducció del Gran Teatre del Liceu i l’Ajuntament de Barcelona que es podrà veure en 13 passis i de forma gratuïta cada vespre a les 20 hores excepte el dia 24, i que l’any 2024 es traslladarà al Liceu.
A la plaça Universitat hi haurà actuacions entre de 10 a 22 hores dins de la instal·lació Solstici de l’Offf Barcelona, una plataforma d’arts i disseny digital que recull interpretacions del solstici d’hivern sota el prisma de les arts digitals i que inclourà animació 3D, art generatiu, llum, il·lustració animada i cinema. A banda d’aquesta programació, també hi haurà lloc per al Sons de Ciutat, una programació de més de cent concerts que portarà la música a tots els districtes de la ciutat i que començarà ja aquest mateix cap de setmana i que omplirà també d’actuacions musicals el llarg pont de la setmana vinent.