La plaça Pablo Neruda de Barcelona ha estrenat aquest dissabte el mural ‘Vaixell dels Pobles Migrats’, una obra d’art de grans dimensions que recorda l’exili a Xile dels republicans per la Guerra Civil espanyola. Situat a la paret mitgera d’un edifici de vuit pisos del carrer Lepant, el grafit és obra de l’artista local Roc Blackblock i del xilè Mono González, i s'ha inaugurat coincidint amb el 120è aniversari del naixement de Neruda. El concepte artístic del grafiti gira al voltant del vaixell ‘Winnipeg’, una flota impulsada per Neruda el 1939 des de França, per a traslladar en nom del Govern de Xile a més de 2.000 exiliats republicans que fugien de la Guerra Civil. La intervenció s’ha fet sobre la mitgera de l’edifici del 221 del carrer Lepant, en una paret d’uns 480 metres quadrats de superfície, que han impulsat el districte, en col·laboració amb el Consolat de Xile, l’ICUB i les entitats veïnals.

La peça és un homenatge a la figura del poeta, i que el moviment associatiu del barri busca impulsar des de la reurbanització i el canvi de nom de la que es coneixia com a plaça de la Hispanitat. La imatge recorda l’imaginari visual de la fotografia antiga i mostra el detall d’una maleta sostinguda per la nansa per les dues mans d’una figura aparentment femenina. En la superfície de la maleta s’hi representa el fragment d’un vaixell ple de camins i cases com una al·legoria del ‘vaixell dels pobles migrants’ i en paraules dels seus autors, la maleta representa l’exili, “plena de records i dolor, però també d'esperança i futur”. Durant l’acte d'estrena hi ha hagut una escenificació del vaixell Winnipeg, una lectura de poemes de Pablo Neruda i el reconeixement als autors del mural per acabar amb les actuacions musicals a càrrec de Paco Ibáñez i Marina Rosell.

Un espai de memòria a Pablo Neruda

El nou mural manté el plantejament original de significar l'espai de l'actual plaça com un lloc de memòria dedicat al poeta, que es va iniciar en 2017 amb una reurbanització i el canvi de nom de l'antiga plaça de la Hispanitat, una exigència que feia des de feia anys el moviment associatiu del barri. La reurbanització de l'espai va deixar al descobert una mitjana de grans dimensions que va provocar un fort impacte visual i que els veïns van proposar cobrir-lo amb un mural artístic en homenatge a Neruda, simbolitzant també el vincle entre Xile i Barcelona. Els impulsors de la iniciativa van acordar que un dels episodis més destacats de la història comuna de Neruda amb Barcelona era l'exili dels refugiats republicans que van poder viatjar de França a Xile en el Winnipeg per la intervenció del poeta, que era cònsol especial per a la immigració espanyola.