El passat 6 d’octubre es va donar a conèixer el moviment Barcelona és Imparable, una plataforma de més de vuitanta entitats que vol posar fi al període de degradació i desànim en que viu la ciutat i fer que recuperi el seu lideratge com a referència europea. Després de l’èxit assolit en la difusió del seu manifest, aquesta setmana arriba la seva prova de foc, una manifestació a la plaça de Sant Jaume prevista per al dijous 21 d’octubre a les set del vespre. Una mobilització que, apunten, no serà per demanar “la dimissió de ningú”, però si per “treure targeta groga a l’Ajuntament”.

Pocs dies abans d’aquesta concentració, que es preveu multitudinària, els promotors del moviment volen deixar constància dels objectius que els han portat a donar un toc d’atenció al govern municipal, això sí, aclarint que ni són un moviment polític ni tenen “intenció” de convertir-se “en un partit” i reivindicant-se com un “moviment polièdric i transversal”. 

Gerard Esteve, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), és un dels portaveus de Barcelona és Imparable i qui representa els neguits del món esportiu en l’actual manera de fer del consistori. En conversa amb elNacional.cat, recorda que el moviment està compost per tota mena d’entitats, que representen no només el sector esportiu, sinó també “el veïnal, el del comerç, la investigació, la cultura i els estudiants”, entre d’altres. 

“Inquietud transversal”

Sorgim de la inquietud transversal de la majoria de barcelonins i barcelonines de com està evolucionant Barcelona en aquests moments”, afegeix, per aclarir que “tots els índexs ens marquen una davallada de la qualitat de vida a la ciutat i més incivisme i inseguretat”. Davant aquesta situació, reivindica la necessitat “d’activar la societat civil” i rebutja que hi hagi una voluntat política al darrere: “Som un moviment pro Barcelona i busquem un canvi d’actitud, volem demostrar que no estem conformes en com evoluciona la ciutat i per això demanem i exigim un canvi de tendència per invertir els indicadors negatius”.

Per la seva banda, un altre dels portaveus és el promotor de la plataforma Tsunami Veïnal Manel Martínez, que apunta, en declaracions a aquest mitjà, que “el primer que es va definir” a l’hora de donar forma al moviment és que no fos “polititzat”, per això el defineix com una amalgama de sectors “que estem faltats d’atenció”, entre els quals hi ha lloc per als veïns i el petit comerç.

També és portaveu del moviment Gabriel Gené, president de Barcelona Oberta -unió dels eixos comercials del centre de la ciutat-, que apunta que el sector comercial “viu amb preocupació” la gestió del govern municipal en qüestions com “l’urbanisme tàctic i la reconfiguració de l’Eixample i el centre de la ciutat”. Gené considera que tots aquests canvis “no contribueixen a la recuperació econòmica” perquè “limiten l’accés a l'Eixample i a Ciutat Vella, i per això critica que es prenguin decisions “d’esquena al sector econòmic”.

El representant dels comerciants apunta també que els estudis econòmics assenyalen la mala situació actual, a la qual cal afegir aspectes com els "problemes de seguretat, la permissibilitat permanent amb els moviments que desestabilitzen, com ara els botellons i la crema de contenidors”.

“No demanarem la dimissió de ningú”

Encara que la lectura fàcil d’aquest moviment seria reduir-lo a una mobilització en contra de l’alcaldessa, Ada Colau, Esteve apunta que la manifestació de dijous no s’ha de reduir a una simple lectura política. “No demanarem la dimissió de ningú”, afirma, per aclarir que “cap partit ens dona suport, no hem tingut contacte amb cap partit ni del govern ni de l’oposició, ni tenim cap voluntat de transformar-nos en partit polític ni promocionar cap candidat”.

barcelona imparable cartel manifestacion foto jordi palmer 2

Un cartell de Barcelona és Imparable a Nou Barris / Jordi Palmer

“El dia 21 farem un clam per dir que hi ha un problema”, assenyala al seu torn Martínez, “perquè a Barcelona li fallen una sèrie d’actuacions, la primera de les quals és que no ens sentim escoltats com cal, falta empatia, falta trepitjar el carrer i estem farts de polítiques de despatx i de fer taules per parlar de tot però sense prendre decisions vinculants”. “No demanarem el cap de cap polític, però la manifestació és una targeta groga”, afegeix Martínez, per assenyalar: “L’expulsió no la decidim nosaltres, la decidiran els veïns quan vagin a votar”.

Ens diuen que la plaça pot quedar petita”, afegeix Martínez, que insisteix que la manifestació servirà per fer “un toc d’atenció als polítics, principalment als que manen, però també a l’oposició”, perquè “nosaltres denunciem una situació i diem als que manen que tenen la batuta per arreglar-ho, d’acord amb l’oposició”.

Nosaltres no anem en contra de ningú”, apunta Gené, “però el que fem és intentar colaborar amb aquelles persones que estan governant per fer més fàcil tot i també per al nostre sector”.

“Tenim intenció d’omplir la plaça de Sant Jaume i fem una crida a tothom que vingui, i si al final ha hi ha més gent i continua per carrers adjacents demostrarem que el que diem és cert”, rebla Esteve.

I després de la manifestació?

El mateix dia que es van donar a conèixer com a moviment, el primer tinent d’alcaldia, el socialista Jaume collboni, els va convidar a mantenir una reunió, que Barcelona és Imparable vol que sigui “a posteriori de la manifestació i que també hi sigui l’alcaldessa”

El mateix Esteve, que és president de l’UFEC i vicepresident del Consell Municipal de l’Esport, exemplifica aquesta manca de diàleg en el fet que ha enviat més de “vint-i-cinc cartes a l’ajuntament per temes d’esport i mai s’han volgut reunir amb mi”. Del mateix parer és Martínez, que apunta que “no es parla prou amb els veïns”.

“No som una plataforma per canviar l’alcaldessa”, afegeix Gené, al mateix temps que assenyala que cal criticar “el no sistemàtic als macrotemes, el no a l’Hermitage, el no a l’aeroport, el no als Jocs Olímpics… hem perdut l’ambició de ciutat i de ser el que sempre hem estat”. “Volem recuperar la Barcelona del sí”, insisteix Gené. En tot cas, després de la manifestació serà el moment de veure com reacciona l’ajuntament. 

 

Imatge principal: Rètol cridant a la manifestació en un establiment de la Via Júlia / Jordi Palmer