L'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat aquest diumenge al matí la nova plaça '25 de novembre - Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers els Dones' al barri de la Verneda del districte de Sant Martí. Durant l’acte, representants d’entitats de dones del districte han llegit un manifest reivindicatiu del Consell de Feminismes de Sant Martí i s’ha representat l’obra Vindicacions a càrrec de la Cooperativa Trama.
La plaça rep aquesta denominació com a resultat d’una reivindicació sorgida d’un grup d’entitats del barri i liderada per Les Vernedes, que el 2020 va comença a cercar suport veïnal per tirar endavant la proposta. La Ponència del Nomenclàtor del passat mes de març va aprovar la nova nomenclatura per aquest espai que es troba a la cruïlla de la rambla de Guipúscoa i el carrer de Ca n’Oliva.
El consistori ha descobert la placa en un acte on ha participat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el regidor de districte de Sant Martí, David Escudé, la regidora de Feminisme, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, a més de diverses representants de l'Associació de Les Vernedes i altres entitats del Consell de Feminismes del districte.
Una programació de sensibilització i reivindicació
Als barris de Sant Martí, les entitats i els equipaments han preparat més d’una quarantena d’activitats que han tingut lloc al llarg de tot el mes de novembre, per parlar de les violències masclistes i per crear conjuntament espais segurs per a tothom. Aquest dilluns, Barcelona commemora novament el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i enguany ho fa sota el lema, No estàs sola, que posa el focus en la creació d’espais públics lliures i segurs i en la difusió dels serveis d’atenció a les dones que hi ha a la ciutat.
Per què el 25 de novembre?
El 25 de novembre de 1960 les germanes Patria, Minerva i Antonia Mirabal, van ser assassinades a la República Dominicana pel règim dictatorial de Rafael Trujillo pel fet de ser-ne activistes opositores, uns fets que vam generar un ampli rebuig internacional, no tan sols per la repressió que comportava sinó també perquè el règim va voler encobrir-ho com un accident.
El 1981 va tenir lloc a Bogotà el 1r Encuentro Feminista Latinoamericano y del Caribe, que es va celebrar un 25 de novembre, justament per recordar aquell assassinat governamental. Ja en aquell moment es va declarar el 25N com a Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones, cosa que l’assemblea general de l’Organització de les Nacions Unides va ratificar el 1999 amb una resolució, la 54/134 de 17 de desembre, que aleshores va ser aprovada per 60 governs.