L’Ajuntament de Barcelona instarà el ministeri espanyol de Defensa la cessió de la caserna del Bruc un cop aquest dijous al matí s’ha aprovat en la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció una proposta d’ERC en aquest sentit, que ha comptat amb el suport de Barcelona en Comú i Junts per Catalunya i el vot contrari de la resta de formacions, inclòs el PSC, malgrat que l’any 2004, sota el mandat de l’alcalde Clos, els socialistes ja es van mostrar favorables al traspàs d’aquesta instal·lació militar per fer-hi equipaments de ciutat. Cs, PP i Valents han defensat el vot contrari entre proclames espanyolistes.

La regidora Gemma Sendra ha defensat la proposta d’ERC, avançada dilluns passat, apuntant que la caserna del Bruc té una “història reprobable”, amb fites com la sortida des d’aquella caserna el 19 de juliol del 1936 de “les tropes que van liderar el cop d’estat contra la república” que tot i fracassar a Barcelona va desembocar en la Guerra Civil, o d’altres més actuals, com “la rifa per passar la nit amb una prostituta”, organitzada pels militars dins de les celebracions religioses de la Immaculada Concepció. A més, Sendra ha apuntat que la caserna ocupa unes cinc hectàrees, on hi viuen un màxim de 300 persones, en una ciutat on hi ha problemes d’habitatge.

La proposta ha comptat amb el suport de Junts per catalunya i Barcelona en Comú. Per part dels primers, el regidor Ferran Mascarell ha apuntat que la caserna és “totalment ornamental” i una expressió del “‘ordeno y mando”, però s’ha mostrat escèptic de que la petició, que arriba a final de mandat i després que ja s’hagués proposat en altres ocasions al llarg de les dues últimes dècades tingui recorregut: “Ara no ho resoldrem això, perquè suposo que no està en la negociació que estan duent a terme a Madrid”, ha afegit. Per part de BComú, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha retret al PSC el vot contrari malgrat que l’any 2004 “el ministre Bono va acceptar la proposta de cessió de l’alcalde Clos” i ha recordat que la ciutat necessita més equipaments.

El PSC, per la seva banda, ha tornat a mostrar un perfil diferent als comuns, després que dimarts va haver-hi una greu desavinença entre les dues formacions de govern per la tramitació del pla d’usos de l’Eixample. En aquesta ocasió Albert Batlle, regidor del districte de les Corts, ha defensat que la caserna continuï a mans dels militars espanyols defensant que cal “presència de les polítiques de l’Estat” a Barcelona i que la caserna del Bruc serveix com a base d’”infraestructura logística” per a operatius internacionals de l’exèrcit espanyol. A més, ha assenyalat que si la ciutat vol aquest espai, “caldrà oferir una alternativa al ministeri de Defensa”.

Espanyolisme hiperventilat

Pel que fa a la resta de grups, tant Ciutadans com el PP, Valents i la regidora no adscrita no han perdut l’oportunitat de llançar soflames de tall espanyolista amb una defensa abrandada i fins i tot hiperventilada de la presència dels militars espanyols a Barcelona. Per Cs, Paco Sierra, que es manté en una rocambolesca situació de president de grup municipal d’un partit que l’ha expulsat, s’ha apropat molt al clàssic ¿que pone en tu DNI? per defensar l’espanyolitat de la caserna: “Jo sé el que els molesta a vostés, Espanya!, el que posa al DNI, a la bandera”, ha exclamat, per arribar a assegurar que “quan venen mal dades fins i tot vostés els criden”, amb al·lusions a la intervenció de militars durant la pandèmia o en l’extinció d’incendis.

Josep Bou, per part del PP ha defensat que la caserna “dona negoci”, ha recordat que Pedro Sánchez ja ha assenyalat que la caserna està en “plena operativitat” i que no hi ha cap previsió ni a mitjà ni a llarg termini de modificar la situació i ha volgut establir un llaç sentimental dels militars a Barcelona pel fet que a la capital catalana hi ha aquarterat el regiment d’infanteria Barcelona. Valents i la regidora no adscrita també han insistit en el paper dels militars a Catalunya i Marilen Barceló ha llançat una altra soflama nacionalista espanyola: "Vostès volen fer fora l’exèrcit perquè tot el que representa Espanya els fa mal i els irrita, però vostès continuen seguint sent espanyols, només han de mirar el DNI i el passaport”.