L’Ajuntament de Barcelona continua promocionant la pota del Pla Endreça que es cuida de la neteja urbana. Si fa uns dies es presentava el nou camió-cranc que serveix per facilitar la neteja dels contenidors i de l’espai urbà que ocupen, i s'anunciava una injecció de 14,4 milions per accelerar les millores en la xarxa freàtica per reg i neteja, aquest divendres s’ha donat el tret de sortida a la nova contracta de neteja de pintades, que és independent del contracte general de neteja i té una vigència de dos anys. En el període 2024-2025, el govern municipal invertirà 16 milions d’euros per eliminar pintades amb una novetat, per primer cop s’inclourà la neteja d’elements urbans com bancs, jardineres, fonts i façanes d’edificis patrimonials.
"El Pla Endreça vol ordenar l’espai urbà de Barcelona i encara hi ha elements que cal corregir, com l’embrutament per les pintades”, ha afirmat el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, en la presentació del nou operatiu, que ja ha començat a treballar a la plaça de Terenci Moix, al Raval. Batlle ha assenyalat que el nou contracte comportarà “un augment del 30 per cent d’efectius” i ha assenyalat que la campanya de neteja de pintades haurà d’anar també acompanyada d’una “política sancionadora”, tot recordant que la multa per fer pintades en llocs no autoritzats pot arribar “als 600 euros”.
Així mateix, Batlle ha recordat que el nombre de denúncies per pintades han augmentat prop d’un 48% l’any 2023 respecte de l’any anterior, passant de 328 a 484; mentre que els imports de les mateixes també es van incrementar més d’un 66%, passant de 300 a 500 euros per infracció, que pot arribar als 600 si la infracció es comet pintant una façana patrimonial. El servei de neteja de pintades va realitzar l’any 2023 110.852 actuacions amb un total de 272.060 metres quadrats netejats. Amb el nou contracte i l’increment de personal s’arribarà a 36 equips actius a tota la ciutat.
Una de les novetats més destacables del contracte és que, per primera vegada, inclou la neteja de pintades del mobiliari i altres elements com fonts, jardineres, faristols informatius, baranes, aparcament de bicicletes o les plaques amb el nom del carrer. A més també s’incorpora la neteja de façanes d’edificis patrimonials amb nivell de protecció com a Bé cultural d’interès local, Bé d’interès urbanístic o Bé d’interès documental (protecció D, C i B). Això sí, en queden exclosos els edificis catalogats com a Bé cultural d’interès nacional que requereixen uns treballs més específics de neteja.
Nova metodologia de treball
En l’aplicació del nou contracte s’incorpora una nova metodologia de treball que permetrà optimitzar els resultats i millorar la percepció de la neteja. Fins ara la planificació de les tasques s’havia fet a través de la detecció de les pintades per part dels equips municipals i les peticions que arribaven per part de la ciutadania. A més d’aquesta planificació, ara s’incorporen a més zones on es realitzarà una neteja amb freqüència determinada. En primer lloc, s’han determinat unes zones a cada districte on la freqüència de neteja de pintades serà cada 4 mesos de forma general, però arribant a la neteja mensual en aquells àmbits on sigui necessari. També s’han incorporat a aquestes neteges amb freqüència determinada en edificis municipals, mercats, parcs i jardins i estructures urbanes. Aquesta nova metodologia servirà per augmentar els resultats i l’impacte de la neteja.