L’entorn del temple de la Sagrada Família va ser declarat Espai de Gran Afluència (EGA) per part de l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de juny, un nou instrument per gestionar el turisme que ara pren forma amb l’anunci d’una inversió de 15,5 milions d’euros i un programa de 37 accions des d’ara fins a l’any 2027, un cop el districte de l'Eixample va presentar aquest dimecres al ple la iniciativa treballada els darrers mesos amb entitats, veïnat i agents del territori. L’EGA Sagrada Família és el primer dels 15 EGA que l’Ajuntament ha definit a la ciutat per gestionar el fenomen turístic i que, per desplegar el pla i els tres EGA prioritaris -Sagrada Família, Park Güell i la Boqueria-, compta amb una inversió d’inici d’uns 44 milions d’euros en els pròxims quatre anys.

El pla d'acció té com a grans objectius descongestionar l'espai públic, impulsar la diversitat comercial de proximitat, reduir l'impacte dels fluxos de visitants i recuperar espais per a les activitats veïnals. El volum anual estimat de visitants a la Sagrada Família i el seu entorn està entre els 18 i 22 milions de persones, que sumats als habitants de l'entorn, fan que hi hagi un gran nombre de gent constant i, per tant, de problemes de convivència, seguretat, soroll, brutícia i incompliment de normativa. En aquest sentit, el tinent d’alcaldia i regidor de l’Eixample, Jordi Valls, ha assegurat que "no tenim una vareta màgica però sí que disposem d'un full de ruta per als propers anys, dissenyat amb els agents del barri, per com ens agradaria gestionar el turisme en aquest àmbit tan atapeït per donar resposta als reptes que planteja en termes d'ús intensiu de l'espai públic o de transformació del teixit comercial i per afavorir una millor convivència amb el veïnat potenciant la xarxa comunitària de barri".

Ocupació i saturació de l’espai públic

Un dels problemes principals de l’EGA Sagrada Família és la saturació de l’espai públic a causa, d’una banda, de la quantitat de gent que hi ha, i de l’altra, d’un espai públic que no està dissenyat d’acord amb l’ús intensiu que se’n fa. En aquest sentit, i amb l’objectiu de desatapeir i millorar l’espai públic, es treballarà en els eixos d’intervenció següents: el paisatge urbà, els punts d’atracció turística, el model d’espai públic i les afectacions o transformacions urbanístiques. L’enorme presència de turistes i visitants ha anat substituint el teixit comercial i de serveis, enfocats cap al turisme i amb la pèrdua de comerç de proximitat consegüent. Els veïns i veïnes del barri troben mancances en l’oferta comercial i de serveis per a la seva quotidianitat. Amb l’objectiu d’impulsar la diversitat comercial de proximitat, s’actuarà sobre els eixos d’intervenció següents: la diversitat de l’activitat econòmica, el control d’activitats no autoritzades, la inspecció d’activitats econòmiques, la transformació d’usos d’habitatge i la dinamització de l’entorn.

Així mateix, el gran volum de visitants afecta el desenvolupament de la vida quotidiana dels habitants de la zona. La sensació de no disposar de l’espai públic per a les activitats veïnals, culturals, etc., porta la ciutadania a reivindicar que l’espai públic ha de ser de les veïnes i els veïns i fer compatible aquesta activitat amb el gran volum de turistes. Amb l’objectiu de recuperar espais per a les activitats veïnals, cal actuar en els eixos d’intervenció següents: l’afebliment del teixit comunitari, la comunicació i accés a serveis, els col·lectius més vulnerables i les activitats culturals i comunitàries.

Accions ja executades o en curs

Pel que fa a la convivència i la seguretat, s’ha creat el grup de Coordinació i seguiment de seguretat a l’espai de la Sagrada Família, un grup tècnic que reuneix els diferents cossos de seguretat, la direcció de seguretat de la Basílica, Agents Cívics, representants de la Zona Bus i associacions de guies turístics. A banda, s’ha reforçat la presència d’Agents Cívics a la zona i el control de la venda ambulant per part de la Guàrdia Urbana. També a demanda veïnal s’ha iniciat el control i inspecció de la documentació, llicencies i permisos de trànsit de taxis, VTC i autocars turístics. 

Per enfortir l’eix comercial de l’avinguda Gaudí, es va celebrar amb èxit de públic i un balanç favorable dels comerciants, la Fira Faig Gaudí els passats 28 i 29 setembre, una fira d’art, artesania, il·lustració i grafisme. Pel que fa a la reordenació de l’espai públic ja es van retirar 15 jardineres ubicades al carrer Mallorca i bicicletes abandonades, entre altres accions per eliminar obstacles de la via pública. També es va dur a terme una multinspecció focalitzada en la normativa de records, una campanya d’estiu de control de terrasses ubicades a l’entorn de la Sagrada Família i una altra per garantir el compliment de l'Ordenança dels usos del paisatge urbà (OUPU) a l’avinguda Gaudí.

Actuacions de futur destacades

Entre les accions programades pel 2025 destaca la plantació del verd que manca a l’avinguda Gaudí o el manteniment dels parterres de les places de Gaudí i de la Sagrada Família o la instal·lació de papereres d’autocompactació. També està prevista la readaptació i la retirada de bancs obsolets de l’avinguda Gaudí de cara al gener, i planificada una millora de la il·luminació de la plaça Gaudí i la plaça Sagrada Família. En l’àmbit de la mobilitat, de cara a l’any vinent, hi haurà una revisió del pas del bus turístic, a demanda de veïnat, amb una reducció significativa de la seva freqüència. També està prevista l’aplicació de la Zona Bus 4.0, el nou sistema per millorar la gestió i el volum d’autocars turístics que arriben a la zona.

També està programada una intervenció per consolidar l'espai per a vianants del carrer de la Marina entre Mallorca i Provença. A causa l'aglomeració de persones davant del temple que acaba ocupant el carril bici, de facto aquest queda tallat diàriament durant el dia. Per tant, fins que no quedi resolta la urbanització d'aquest tram es proposa treure les marques vials del carril. Així doncs, els itineraris ciclistes al voltant de la Sagrada Família en sentit muntanya quedaran definits pel carril bici bidireccional del carrer de Sicília i els carrils bici de Provença i Mallorca per poder connectar amb els dos trams del carril bici de Marina. Aquesta intervenció s’acompanyarà de l’anàlisi i millora de la xarxa ciclable a l’entorn de la Sagrada Família per millorar la convivència entre bicicletes i vianants. Així mateix es projecta una reordenació dels xamfrans de Marina, tant amb el carrer València com amb el carrer Mallorca, per endreçar els elements i usos presents, i donar una continuïtat al carrer de la Marina amb la seva connexió amb la plaça de Gaudí.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!