L’Ajuntament de Barcelona té prevista una inversió de 435 milions d’euros fins al 2028, més enllà del present mandat, en un ambiciós Pla de Manteniment Integral (PMI), és a dir, la planificació general de manteniment i renovació d’un important gruix d’elements de l’espai públic de la ciutat, des del mobiliari urbà fins a la xarxa d’aigües freàtiques, passant per la pavimentació, l’enllumenat o els parcs infantils, així com els ascensors i escales mecàniques de la via pública. Aquest 2024 ja hi ha prevista una partida de fins a 45 milions, inclosa en els pressupostos pendents d’aprovació. Segons ha apuntat la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, es tracta de “la xifra més alta de la història dedicada a la renovació i manteniment de l’espai públic”.
En concret, estan previstes 2800 actuacions en tota la ciutat, que aborden els 10 districtes i els 73 barris de la ciutat, que s’allarguen més enllà del mandat present, segons Bonet, perquè sempre queden cues més enllà del mandat estricte, tot i que els “pics d’inversió” estan previstos per als anys 2025 i 2026. A més, Bonet ha destacat que aquesta inversió prevista suposa un salt d’escala respecte a les inversions d’anteriors mandats, quan la inversió estava sobre els 200 milions. La diferència, segons ha assenyalat la tinenta d’alcaldia, és que ara es practicarà la “substitució anticipada”, és a dir, no només es repararà allò que es fa malbé, sinó que es “renovaran els elements abans que s’espatllin, per evitar el moment en que deixin de funcionar”. “Hem detectat la vida útil d’aquest mobiliari i el renovarem abans que acabin la seva vida útil”, ha afegit.
Gestió directa dels districtes
A més, en aquest pla es preveu que 180 milions d’euros els gestionin directament els districtes, que afavoriran “la mirada de proximitat de barri”, en el que ha considerat un “canvi de dinàmica molt important”. “Els districtes són els que saben millor que ningú les necessitats de transformació de cada racó de la ciutat”, ha assenyalat Bonet, que ha afegit que aquest mateix 2024 ja hi ha previstes sis actuacions de millora i ampliació de la xarxa d’aigua freàtica, trenta actuacions de millora àrees de jocs infantils i trenta-dues de millores d’enllumenat. “No ens aturarem en tot el mandat”, ha afegit Bonet.
Altres actuacions previstes tenen a veure amb “les necessitats específiques dels barris de muntanya i les necessitats que ens han subratllat”, que tenen molt a veure amb l’accessibilitat i que inclouen "la substitució del 50% d’ascensors i el 25% d’escales mecàniques de la ciutat". A més, per a l’execució de totes aquestes actuacions s’ha fet una reorganització de les àrees municipals sota una única gerència responsable del manteniment de l’espai públic que treballa de forma estreta amb les gerències de cada territori i amb un reforç específic a BIMSA, que és qui executarà les obres previstes i que incorporarà 20 persones a l’equip.