La gestió de la ciutat de Barcelona va molt més enllà de les grans operacions urbanístiques, sovint les més conegudes i per això mateix les més controvertides. Són prou coneguts fiascos com el sistema de recollida porta a porta, ara congelat, o actuacions polèmiques com totes les derivades de la implementació de les superilles i l’urbanisme tàctic. Amb tot, també hi ha un seguit d’actuacions que són tant o més importants per a la ciutat perquè incideixen directament als barris, sovint lluny del brogit del centre, que prenen la forma de microactuacions que tenen especial incidència en el veïnat. Això és el que engloba el Pla de Barris, un seguit d’actuacions que per a l’any 2022 preveu una inversió de 77 milions d’euros en 79 projectes.
Aquest pla de barris té incidència principalment en barris perifèrics a excepció del Raval i el Poble-sec i per al nou exercici inclou actuacions als barris del Besòs i el Maresme, el Bon Pastor, Baró de Viver, el Carmel, Can Baró, la Prosperitat, la Trinitat Vella, el Turó de la Peira, Can Peguera, Ciutat Meridiana, les Roquetes i el Verdum.
En la presentació d’aquestes noves actuacions, el tinent d’alcaldia i regidor de Pla de Barris, Jordi Martí, ha especificat que el seguit de “microactuacions” s’ha fet sempre “amb la implicació dels veïns”. De fet, la majoria d’actuacions previstes inclouen millores d’equipaments, accessos, instal·lacions esportives, casals d’avis i centres educatius, entre d’altres.
“Revertir les desigualtats”
Un dels objectius de la nova edició del Pla de Barris de Barcelona, és, segons l’ajuntament, el de “revertir les desigualtats entre els diferents barris de la ciutat”. Per això es treballa en un seguit d’actuacions que arribarà fins al 2024 amb un pressupost total de 150 milions d’euros i que comptarà amb actuacions a 23 barris de Barcelona en els àmbits de l’educació, la salut, l’habitatge, l’ocupació, la qualitat de l’espai públic i la sostenibilitat ambiental i l’emergència climàtica.
El Pla de Barris 2021-2024 ha tingut una primera etapa de treball conjunt amb el veïnat per definir els projectes, s’han iniciat les redaccions dels diferents projectes executius i ja hi ha les primeres obres en marxa.
Durant el 2022, es preveuen més d’una quarantena d’obres començades, entre les quals destaquen l’actuació a Can Seixanta (Raval), que permetrà ubicar a les naus de planta baixa els espais de l’Espai Juvenil Kn60 on, a més d’espais propis de casal de joves, es crearà una sala d’estudi i treball on desplegar projectes de caràcter cultural, pedagògic o d’innovació tecnològica. Així mateix, es farà visible el valor patrimonial del conjunt.