El passeig de Gràcia, al tram entre la ronda de Sant Pere i la Gran Via, s’ha convertit aquest vespre, per segon any consecutiu, en el punt de partida de l’encesa dels llums de Nadal de Barcelona, que a partir de les 18:36 han irradiat tota la ciutat donant el tret de sortida, ja oficial, de l’inici del període nadalenc, que s’estendrà els propers dies amb l’inici de la resta d’activitats nadalenques previstes, entre els quals, aquest divendres mateix, d’una segona encesa de llums, els que projectarà l’estel que ja està instal·lat a la plaça de Sant Jaume i que relega el pessebre, enguany tradicional, a l’interior de l’Ajuntament de Barcelona.

Després que en l’anterior mandat es fes un tímid intent de descentralitzar aquest acte d’encesa de llums amb un primer acte a Nou Barris, aquest és el segon any, de fet el segon Nadal amb Jaume Collboni com a alcalde, en que s’aposta per fer aquest acte al rovell de l’ou de Barcelona, a la seva zona més comercial i turística, tot i que alguns districtes han fet la seva encesa de llums particulars. En tot cas, l’espectacle del passeig de Gràcia ha generat prou expectació per a reunir una gernació delerosa de viure en directe aquest minut zero del Nadal barceloní.

encesa llums nadal 2024 barcelona foto montse giralt (4)
Un moment de l'espectacle 'Solvern', que ha precedit l'encesa de llums de Nadal a Barcelona / Foto: Montse Giralt
encesa llums nadal 2024 barcelona foto montse giralt (1)
Un tram del passeig de Gràcia, ple de gom a gom per viure en directe l'encesa dels llums de Nadal / Foto: Montse Giralt

‘Solvern’, un espectacle de dansa i música urbana que ha deixat enrere els espectacles més experimentals i teatrals d’altres anys, ha servit de pont cap al moment culminant, l’encesa de llums. Creat especialment per a l’ocasió per part de la companyia alemanya Aktionstheater PAN.OPTIKUM i la companyia de dansa urbana barcelonina Iron Skulls, ha inclòs la participació de 28 intèrprets repartits entre un escenari principal i quatre de secundaris, on s’han anat succeint, entre animacions 3D, efectes d’il·luminació, fum i pirotècnia, els números musicals, tots de clara inspiració en les músiques urbanes. Amb el suport de pantalles gegants que han facilitat el seguiment de les coreografies, l’experiència del públic ha estat immersiva i multidimensional.

Seguint el guió previst, l’espectacle, que proposava un trànsit de la foscor cap a la llum, ha culminat amb el moment més esperat de la vetllada, l’encesa de llums. Ara bé, mentre altres anys aquesta encesa estava clarament marcada per un compte enrere, que algun cop havia inclòs projeccions clares, enguany ha arribat una mica per sorpresa, sense avís previ, i només intuït per un petit castell de focs artificials, quan dos dels intèrprets han pitjat el botó que, ara sí, ha comportat una encesa de llums que ja il·lumina tot Barcelona.

Més hores d’il·luminació

Un cop encesos els llums, aquests es podran gaudir dues hores més que l’any passat. En concret, es preveu que de diumenge a dijous s’encenguin els llums de 17:30 a 01:00 hores quan el 2023 s’apagaven a les 23:00. Els divendres i dissabtes la il·luminació es mantindrà encesa fins a les 02:00 hores, també dues hores més. Finalment, els dies 25, 31 de desembre i 5 de gener els llums estaran encesos també fins a les dues de la matinada, una hora més que en la campanya passada. Això voldrà dir 78 hores més d’il·luminació durant aquest cicle nadalenc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!