La comunitat iraniana s'ha manifestat aquest dissabte al centre de Barcelona per demanar que s'aturin les violacions dels drets humans al país. Encapçalats per una pancarta amb el lema 'Dona, vida i llibertat' la marxa ha arrencat a les 12:00 hores a la plaça Catalunya i ha finalitzat dues hores més tard a la plaça Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest en farsi i català. Els manifestants han demanat que cessin totes les execucions, que s'alliberin els presos polítics i que la comunitat internacional es posicioni. Denuncien que en quatre mesos el règim iranià "ha detingut sense cap garantia legal més de 20.000 persones". La marxa, que ha rebut el suport de 41 organitzacions, ha aplegat a unes 3.000 persones, segons l'organització, i unes 800, segons la Guàrdia Urbana.

Manifestació a Barcelona per defensar els drets a l'Iran pancarta lema 'dona vida i llibertat'
Pancarta amb el lema de la marxa: "Dona, vida i llibertat' / ACN

En català, el manifest l'ha llegit Natza Farré (Òmnium), Carme Suñer (FundiPau), Mar Companys (Lafede.cat) i Mireia Roig (estudiant de la UAB). També s'han pogut escoltar dues cançons populars que han fusionat el català i el persa i la poeta Mireia Calafell ha recitat en català 'Baraye', considerat l'himne de la revolució a l'Iran. A la manifestació també hi han assistit la secretària d'Igualtats de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Mireia Mata, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l'Ajuntament de Barcelona, Marc Serra. 

Més de 20.000 detencions a l'Iran

La protesta arriba quatre mesos després de l'assassinat de Mahsa Jina Amini, la jove de 22 anys que va morir a mans de l'anomenada 'policia de la moral'. La comunitat iraniana denuncia que en els últims quatre mesos, el règim iranià ha detingut a més de 20.000 persones i recorden que actualment hi ha més de 100 persones detingudes que corren el risc de ser executades de forma imminent. Des de l'inici de les protestes, el setembre de 2022, més de 500 persones han estat assassinades i quatre joves han estat executats per haver-hi participat.

manifestació a Barcelona drets humans iran / ACN
Un cartell de la manifestació a Barcelona en defensa dels drets humans a l'Iran / ACN

Una de les organitzadores de la protesta i filla d'un exiliat iranià, Ana Beltran, denuncia que a l'Iran es manté "la repressió intensa". En aquest sentit, assegura que "al país continua havent-hi molts detinguts i molta violació dels drets humans a dins i fora de les presons". Recorda que a l'Iran no es poden organitzar manifestacions com la d'aquest dissabte a Barcelona i diu que actualment hi ha algunes manifestacions "puntuals i esporàdiques". Beltran apunta que les tres principals reivindicacions que tenen són: que s'aturin totes les execucions que hi ha previstes; que s'alliberin tots els presos polítics que hi ha hagut des de l'inici de les protestes; i que la comunitat internacional "agafi una posició clara sobre aquest tema i que no tingui una relació tan ambigua amb l'Iran".

Una altra de les organitzadores, l'Elham, ha explicat que a l'Iran la situació es viu amb "molta tristesa i impotència", però al mateix temps creu que també hi ha "molta força i energia per a posar-hi fi". Creu que són importants manifestacions com la de Barcelona perquè "tota la comunitat occidental sàpiga que es tracta d'una lluita pels drets humans bàsics. No es tracta només de les dones, estan matant nens i violant a noies molt joves".