Una nova ordenança de civisme, que entrarà en funcionament l’any que ve, obligarà els propietaris dels gossos a netejar els orins de l’animal als carrers de Barcelona. La mesura és una petició que han fet els veïns en el procés participatiu del projecte d’aquesta ordenança, que es va elaborar l'any 2006, per tal de facilitar la convivència en l’espai públic, segons avança La Vanguardia. La neteja dels orins s’incorporaria a la nova ordenança a través d’una disposició que modificarà l’ordenança de tinença d’animals, i el govern de l’alcalde Jaume Collboni confia que la proposta de reforma es presenti a la comissió de govern aquest pròxim febrer, i que la norma sigui aprovada en un ple municipal abans de l’estiu. En aquests moments, encara es desconeix si a més de regar amb aigua la zona orinada per l’animal, s’haurà de ruixar l’orina del gos amb algun altre producte desinfectant, o si l’incompliment de la norma portarà associat la imposició d’una multa.

En el procés de participació ciutadana, la petició que els amos dels gossos netegin els orins és una de les més demanades, segons explica el rotatiu. Entre febrer i juliol es van recollir fins a 570 propostes, agrupades en 534, i entre les 10 propostes amb més suports entre els participants en el procés se'n van acceptar quatre, i d'aquestes, tres es referien a les miccions de les mascotes. A les xarxes socials també són moltes les queixes de ciutadans que reclamen menys permissivitat i més sancions per les persones que orinen al carrer, i pels amos dels gossos que no tenen prou cura amb la neteja i que provoquen males olors i uns carrers bruts i pudents.

Que diu l’ordenança actual?

L’actual ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, que es va aprovar el 25 de juliol del 2014 i va entrar en vigor el 20 de setembre, regula en l’article 23 la presència d’animals domèstics a la via i espais públics. En aquesta ordenança es contempla la qüestió de les miccions, però no inclou l’exigència de portar una ampolla d’aigua per ruixar els orins dels animals, una pràctica, però, que cada cop fan servir més persones quan treuen a passejar al seu gos, però que no és obligatòria. En concret, la norma vigent afirma que “estan prohibides les deposicions i les miccions d'animals domèstics als parcs infantils o jardins d'ús per part dels infants”, també estan prohibides les miccions “d’animals domèstics a les façanes dels edificis i al mobiliari urbà” i si fa esment de les deposicions, que “s'han de recollir immediatament, prioritàriament amb sistemes impermeables i estancs, i col·locar-les de manera higiènicament acceptable dins de les bosses adequades i els contenidors o dipòsits d'escombraries”, i que s’ha de “netejar els elements afectats”. Però no fa cap menció específica a haver de portar cap ampolla amb aigua per netejar els orins, ni a cap sanció econòmica en cas de no complir amb aquestes disposicions. L’article 23 diu que “en cas d’incompliment del que disposa l'apartat anterior, els agents de l'autoritat municipal podran requerir a la persona propietària o posseïdora de l'animal domèstic perquè procedeixi a la neteja dels elements afectats”.

Més gossos que nens

Des del 2022, Barcelona té més gossos que nens i segons les dades del Col·legi de Veterinaris i l’Institut d’Estadística, la ciutat comptava a finals del 2022 amb 172.971 gossos i 165.482 menors d’entre 0 i 12 anys. Aquest canvi demogràfic que reflecteix una tendència creixent cap a la tinença de mascotes obliga a replantejar les normes de convivència de l’espai públic, com és el cas de l’ordenança de civisme, que ja té 18 anys. El mateix ajuntament reconeix que aquesta normativa ha quedat desfasada en alguns aspectes, donat el temps que ha passat i els canvis que ha experimentat la ciutat, i per aquesta raó el govern municipal està treballant per actualitzar-la per adaptar-la a les noves realitats i reptes de convivència que afronta la ciutat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!