El govern municipal dels comuns i el PSC ha presentat aquest divendres la novetat de pagar les taxes i els impostos municipals que tindran els ciutadans de Barcelona durant l'exercici del 2023. L'Ajuntament oferirà al contribuent la possibilitat de fraccionar el pagament dels tributs, és a dir, una tarifa plana per a qui tingui més de dos rebuts municipals i, per tant, pagar una quota fixa mensual. Segons el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, això "permetrà a les famílies fer previsions de despesa molt més ajustades al dia a dia i ha d'ajudar les finances personals i familiars". Així doncs, ha assegurat que s'està treballant per fer-ho possible, i que l'objectiu és posar-ho en marxa el 2023. Pel que fa a les taxes, es preveu seguir aplicant la bonificació del 75% de la taxa de terrasses.
Pressupost de 3.600 milions per al 2023
El govern municipal ha presentat aquest divendres la proposta inicial de pressupost de l'Ajuntament de Barcelona per al 2023, que contempla 3.595,9 milions d'euros, un 5,6% més que enguany, la qual cosa suposa un increment de 189,6 milions respecte al 2022. Una xifra mai aconseguida abans, i unes ordenances fiscals que congelen els tributs municipals. El primer tinent d'alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; el sisè tinent d'alcaldia i regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, i la regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, han presentat ambdues propostes, que ha elaborat el govern municipal de coalició que conformen Barcelona en Comú i PSC i que seran les últimes del mandat.
La tramitació del pressupost vinculada a la de les ordenances fiscals és una novetat a Barcelona i l'objectiu del govern municipal és negociar tots dos projectes alhora amb els grups de l'oposició, amb la mirada posada a aprovar els nous impostos i taxes el 23 de desembre. El pressupost contempla un paquet anticrisi de 106 milions, 22 milions per "ajudar a parar el cop" de l'augment de preus de consum i de l'energia. Pel que fa a les taxes, es mantenen, doncs, els tipus dels impostos municipals: impost sobre béns immobles (IBI), l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). S’estableix una nova bonificació en la taxa d’ocupació de l’espai públic per als vehicles que tinguin etiqueta ECO.
Pel que fa al conjunt de la despesa no financera, es preveu que arribi a la xifra rècord de 3.510,2 milions d'euros, suposa 227,3 milions més que aquest any. En concret, l’evolució de la despesa corrent destinada a cobrir l’activitat i els serveis públics que presta l’Ajuntament arriba fins als 2.235.000 euros mantenint la tendència a l’alça dels últims anys i amb la prioritat de seguir atenent els col·lectius més vulnerables. Les polítiques que s’enduen més despesa corrent són els serveis socials i promoció social, amb uns 408 milions d'euros, 403 milions d'euros més destinats a serveis i millora de l’espai públic (recollida, neteja, clavegueram...), i, en tercer lloc, la política de seguretat i mobilitat ciutadana, que rebrà més de 370 milions d'euros.