Barcelona perd habitants. Per segon any consecutiu, la capital de Catalunya registra un descens de la població empadronada, segons ha revelat aquest dissabte l'Oficina Municipal de Dades del consistori barceloní. En concret, a 1 de gener de 2022, hi ha 1.639.981 persones al padró municipal, el que es tradueix en un 1,2% menys que l'any 2021. En xifres absolutes, són 16.000 ciutadans censats menys que l'exercici anterior. La institució encarregada de proporcionar aquestes estadístiques argüeix aquest retrocés poblacional a la mortalitat causada per la covid-19, així com al saldo migratori. Paral·lelament, la natalitat comptabilitzada enguany és la més baixa que s'ha registrat des de l'any 1939, en plena Guerra Civil. El 2021 van néixer 11.510 barcelonins, el que fa retrocedir la taxa de natalitat al 7 per mil.
Malgrat aquesta caiguda poblacional, des de l'Oficina Municipal de Dades de Barcelona detallen que es tracta d'una de les xifres de ciutadans censats a la ciutat més altes de les darreres tres dècades. Respecte a les característiques d'aquesta població, l'edat mitjana se situa en màxims històrics: bat el rècord i creix fins als 44,2 anys. Per a més inri, el nombre de centenaris que viuen a la capital catalana segueix en auge i s'aproxima al miler: mentre que l'any 2021 n'hi havia 864, enguany n'hi ha 931 i, d'aquests, el 83% són dones.
En declaracions recollides per les agències, Maria Jesús Calvo, responsable del Departament d'Estadística i Difusió de l'Oficina Municipal de Dades, ha precisat que Barcelona té "una piràmide d'edats molt pròpia de les societats desenvolupades, amb unes bases cada cop més petites i en retrocés". Si mirem les xifres percentuals, trobem que el nombre de ciutadans menors de 15 anys que viuen a Barcelona és del 12,7% i el grup de les persones de més de 65 anys representa el 21,3% del total de la població.
Creix el nivell de formació de la població
Les dades publicades per l'ajuntament de Barcelona indiquen que cada vegada hi ha més gent empadronada amb un nivell de titulació equivalent al grau universitari o bé superior. De fet, entre la població de 16 anys o més, el 36% de les dones assoleixen aquesta escala, mentre que en el cas dels homes el tant per cent és una mica més reduït, del 33,1%. Retornant a la natalitat, un altre dels factors que es consolida és que hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat que els que sí que hi han nascut. És el tercer any que succeeix: els nascuts a la ciutat són el 48,8%, mentre que el restant són nascuts fora. Dels infants que neixen a Barcelona, els noms que es posen i que més van destacar el 2021 són Sofia, Emma, Martina, Olívia, Júlia, Mia i Ona en el cas de les nenes; Pol, Mateo, Marc, Bruno, Eric, Leo, Pau, Àlex, Nil i Jan en el cas dels nens. Finalment, a la ciutat barcelonina hi ha 176 nacionalitats representades, però són tres menys que l'exercici 2021.