L’Ajuntament de Barcelona vol ser capdavanter en la persecució de les llaminadures de cànnabis, i per això, un cop el ministeri de Sanitat espanyol ha prohibit la seva venda ha volgut respondre “amb tota rapidesa”, aprovant ja un “decret d’alcaldia que impulsa les inspeccions als establiments que comercialitzin productes que acaben de ser prohibits”, segons ha assenyalat aquest divendres al matí la regidora de Salut, Marta Villanueva, en una compareixença conjunta amb el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat Albert Batlle, que ha llançat un missatge “de contundència a tot aquest sector que viu del negoci de cànnabis i per extensió de la droga”.

Aquest posicionament arriba després que el passat 22 d’abril es va publicar al BOE la prohibició de la venda i distribució de llaminadures de cànnabis. Des del ministeri s’afirma que aquestes llaminadures no deixen de ser "cannabinoides" sense una aplicació farmacològica a què cal aplicar "mecanismes de control". Per part de l’Ajuntament de Barcelona, s’incrementaran les inspeccions i ja s’han demanat aclariments específics al mateix ministeri i a la fiscalia per poder ajustar les inspeccions, ja que a partir d’ara es preveu la possibilitat “d’actuar no només des de la via administrativa, sinó també des de la penal”.

L'ordre va ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 22 d'abril i ja ha entrat en vigor. Si bé aquestes llaminadures no inclouen els actius estupefaents d'aquesta substància, el THC, sí que conté altres semisintètics que es deriven d'ella, modificats artificialment en laboratori, i que poden provocar efectes similars o fins i tot més acusats que fumar marihuana. Així mateix, el Ministeri afirma que aquestes llaminadures no deixen de ser "cannabinoides" sense una aplicació farmacològica a què cal aplicar "mecanismes de control". A més, segons ha recordat Villanueva, l’any passat es van produir 24 casos d’intoxicació confirmats pel consum d’aquests productes, així com 32 casos sospitosos.

Segons la unitat de toxicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, en la majoria de casos d’intoxicacions, el 58%, els pacients eren dones turistes de mitjana edat que havien comprat aquests productes com a records o com a broma a les botigues de productes relacionats amb el cànnabis que proliferen en el centre de la ciutat. Llavors, el Clínic ja va alertar de la falta de regulació d'aquests dolços, que fins ara es podien vendre amb total normalitat en establiments dedicats. Per la seva banda, Batlle ha apuntat que el decret d’alcaldia permetrà incrementar les inspeccions al “centenar de growshops” existents a Barcelona, tot i que ha admès la dificultat afegida del fet que no hi hagi un epígraf específic per a aquest tipus d’establiments. De fet, molts operen amb llicència de floristeria, com es recordava fa uns dies des del Gremi de Floristes de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!