L’Ajuntament de Barcelona ha posat a punt un nou pla d’usos que vol posar fi a la proliferació de nous models de negoci com les cuines i els supermercats fantasma, força qüestionats pels veïns de la ciutat. Amb l’aprovació inicial -la definitiva es pot arribar a demorar dos anys- Barcelona prohibeix l’obertura de nous supermercats fantasma -aquells establiments que venen productes només per a ser repartits a domicili, però on no s’hi pot comprar presencialment- i relega les cuines fantasma -cuines industrials que preparen menjars també per ser repartits a domicili exclusivament- als polígons industrials de la ciutat i amb importants restriccions.

De fet, segons que ha anunciat la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, en una compareixença -que ha comptat també amb la presència del portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas-, el pla “dona suport al comerç de barri i diu 'no' als negocis fantasma”. A més, el pla inclou una sèrie de mesures que obligaran els nous negocis a tramitar una nova llicència de repartiment que inclourà, entre les principals novetats, l’obligació de reservar espai a l’interior del local per als repartidors, a fi i efecte d’evitar que estiguin al carrer i puguin descansar mentre esperen la comanda.

 

Macrocuines als polígons industrials

Davant les polèmiques relacionades amb l’intent d’obrir cuines fantasma -també anomenades macrocuines o ‘dark kitchen’- a les Corts i Sant Martí, ara fa un any l’ajuntament va reaccionar amb una suspensió de llicències. Un any després, la proposta per evitar els coneguts problemes de sorolls i olors que han generat rebuig veïnal ha desembocat en un pla -treballat conjuntament amb ERC- que impedirà que s’obrin establiments d’aquest tipus en zones habitades i les confina als polígons industrials. Segons Sanz, “els projectes de Sant Martí i les Corts estan aturats i no tiraran endavant”, i ara només es podran instal·lar a la Zona Franca i als polígons del Besòs.

dark kitchen cocina fantasma sant marti acn 2

Pancartes en contra de les cuines fantasma a Sant Martí / ACN

De fet, Sanz ha anunciat que es rebutja d’entrada que s’instal·lin aquests negocis al 22@, tot i que està qualificat d'industrial, ja que també és zona residencial. Així mateix, les futures macrocuines hauran de complir diversos requisits, principalment, establir-se només en carrers de més de 25 metres d’amplada i separats per un radi de 400 metres de distància respecte a altres establiments del mateix tipus. I sempre allunyats de zones residencials. A més, s’implementa una mesura, també extensiva a tot tipus de negoci que faci venda a domicili, que obligarà a reservar espai dins del local per a l’espera dels repartidors i els seus vehicles -bicicletes i VMP-.

Nova llicència de venda a domicili

Quant als supermercats fantasma, la intenció de l’ajuntament és prohibir-ne l’obertura de nous, per bé que els ja existents podran continuar amb la seva activitat, a condició que compleixin amb la normativa d’habilitar espais per als repartidors. En aquest sentit, la norma implica que cadenes que s’estan expandint a Barcelona, com Gorillas i Getir o la mateixa Glovo, que compta ja amb els seus propis supermercats fantasma, veuran aturada en sec la seva expansió, perquè ja no podran obrir nous locals. Ara bé, els nous condicionants sobre les reserves d’espai per a repartidors no afectaran només a aquest tipus d’establiments sinó a tots els que facin repartiment a domicili.

En aquest sentit, l’ajuntament treballa en la implementació d’una nova llicència de venda a domicili que serà aplicable a tots els establiments de restauració que vulguin oferir aquest servei. En tot cas, els establiments tindran dos anys a partir de l’entrada en vigor del pla per tramitar un permís que obligarà a disposar d’espais d’espera per als repartidors i els vehicles de repartiment. La mida d’aquests espais serà proporcional a la superfície de l’establiment. Així, les macrocuines hauran de reservar 10 m² per estació de cocció o per cada 100 m² de superfície, i els plats preparats de més de 100 m² hauran de dedicar-hi 5 m² per cada 100 m² de local.

 

manifestacion passatge xile les corts jordi palmer

Manifestació contra els supermercats fantasma a les Corts / Jordi Palmer

En el cas dels restaurants, els de menys de 150 m² ubicats en carrers de més de 7 m d’ample que formin part de la xarxa d’eixos verds o siguin de prioritat per a vianants o prioritat invertida hauran de reservar 3 m² per cada 100 m² de local, i els de més de 150 m² caldrà que tinguin 5 m² per cada 100 m². La resta podran disposar del permís sense haver de reservar l’espai. L'objectiu de tot plegat és evitar que els repartidors s'hagin d'esperar a la intempèrie a recollir les comandes, puguin fer ús de lavabos i s'eviti, a més, que es generin sorolls i grups a la via pública.

Imatge principal: Solar on es volia construir una macrocuina a Sant Martí / ACN