En una situació d’emergència de sequera i amb els arbres patint un important estrès hídric, pal·liat parcialment per l’ús d’aigua freàtica, l’Ajuntament de Barcelona té en marxa la campanya de poda 2024, dirigida a efectuar les actuacions necessàries de manteniment de l’arbrat de la ciutat per eliminar branques seques, amb risc de patir fractures o les que es dirigeixen cap a les façanes. En total, es preveu actuar en 42.545 arbres de tota la ciutat,  dels quals 29.784 corresponen a arbrat viari i 12.423 són arbres situats en parcs i jardins de la ciutat, als quals se sumarà la revisió de 121.000 arbres més

Foto: AjBCN
Foto: AjBCN

La programació de les actuacions de poda es basa en una sèrie de criteris tècnics recollits en la gestió de l’arbrat urbà, com per exemple:

  • Les característiques de les espècies arbòries a podar, l’etapa de desenvolupament de l’arbre, moment de floració, època de l’any, estructura, etc.
  • La ubicació de l’arbrat, si toca a façana d’edifici, si tenen interferències amb l’enllumenat, senyals de trànsit, semàfors, etc.
  • L’estat fisiològic i estructural de cada exemplar que es poda.
  • L’arbrat viari de la ciutat, sempre que no tingui cap problema i sigui un arbre sa, es poda de mitjana cada cinc anys si és necessari. La poda s’agrupa en diferents categories en funció de l’etapa de desenvolupament de l’arbre i l’època en la qual es fa: poda de formació amb l’objectiu de formar l’arbre des de les primeres etapes de creixement i afavorir-ne un desenvolupament correcte; poda de manteniment amb l’objectiu d’assegurar que els exemplars estiguin en bones condicions; poda de reestructuració per reduir la capçada quan hi ha branques malmeses o els arbres mostren desequilibris, y poda de palmeres per fer-ne el manteniment específic que comporta l’eliminació de fulles seques, els fillols i les inflorescències i fruits, respectant al màxim la forma esfèrica natural de la corona.

El Pla de risc de l’arbrat

Tot l’arbrat de la ciutat de Barcelona es revisa, com a mínim, un cop cada dos anys, així ho estableix el Pla de risc vigent. Cada exemplar d'arbre o palmera té una fitxa on consta un número d'identificació i totes les característiques, data de plantació, ubicació, dates de realització de podes, tractaments, plagues, revisions, etc. Aquesta revisió realitza una inspecció visual a les parts de l’arbre o palmera, coll de l’arrel, tronc, creu i capçada per poder determinar-ne l’estat i si cal fer-hi alguna actuació. Les revisions del Pla de risc es realitzen de forma paral·lela a la resta d’actuacions que es realitzen a l’arbrat.

Durant l’any 2023 es van revisar 124.345 arbres de la ciutat i enguany se’n revisaran un mínim de 121.349. Un cop realitzada la revisió, si es detecten anomalies es programa l’actuació correctiva corresponent o la retirada de l’exemplar i si no se’n detecten aquell exemplar es revisarà al cap de dos anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!