L’Ajuntament de Barcelona es prepara per a la imminent entrada en fase d’emergència de nivell 1 per sequera, una situació que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podria decretar durant la segona quinzena d’aquest mes de gener, amb l’horitzó que la situació empitjori en els propers mesos si almenys no es recupera la pluviometria habitual, és a dir, sense episodis de pluja excepcionals que podrien revertir la situació. Amb la possibilitat que a l’abril es pugui passar al nivell 2 d’emergència i al juliol al nivell 3, el consistori té un pla de contingència pel que fa al reg urbà que implica maximitzar l’ús d’aigua freàtica i establir un ordre de prioritat per almenys salvar el verd dels parcs emblemàtics i històrics.

Cal tenir en compte que el consum l’aigua de boca, de moment, no està en entredit, ja que en l’actual fase de preemergència s’ha reduït la dotació de litres d’aigua per persona i dia de 230 a 210 i que, amb l’entrada del nivell 1 d’emergència, es passaria als 200 l/hab/dia, encara molt per sobre del consum actual, que és de 173 l/hab/dia amb dades del passat mes de novembre. De fet, no seria fins al nivell 3, que preveu 160 l/hab/dia, quan s’estaria per sota del consum actual. Ara bé, la implicació en el reg és important perquè, de fet, és la principal via de consum d’aigua de l’Ajuntament i es preveu que en la situació d’emergència pateixi una important reducció. Per això, la voluntat és maximitzar l’ús d’aigua freàtica, és a dir, la provinent del subsol, una riquesa amb que Barcelona pot comptar en aquests moments de manca d’aigua.

Així ho han explicat aquest dimecres al matí l’enginyer en cap, Oriol Altisench, la gerent de Serveis Urbans, Sònia Frias i la directora general de Barcelona Cicle de l’Aigua, Cristina Vila, que han recordat que l’aigua freàtica de Barcelona té la consideració “d’aigua no potable i no potabilitzable”, però que igualment pot servir per a usos com el reg, tot i que, primer, caldrà rebre l’autorització de l’ACA, perquè de moment no està previst l’ús d’aquest tipus d’aigua en fase d’emergència de sequera. Així, el pla de contingència per protegir el verd de la ciutat passa primer per l’autorització per part de l’ACA d’utilitzar l’aigua freàtica i en segon terme, per maximitzar-ne l’ús. En tercer terme, a més, es prepara una priorització de llocs on regar, que contempla afavorir l’arbrat urbà i els parcs emblemàtics i històrics.

Cal tenir en compte, així mateix, que hi ha zones on el reg amb aigua freàtica està automatitzat, al voltant del 20%, i llocs on no, així que, a banda de projectes a llarg termini per dotar d’una millor infraestructura la ciutat, a curt termini l’Ajuntament es prepara per articular una xarxa de camions nodrissa que permetin portar aigua freàtica a altres punts de la ciutat, on caldrà fer el reg de manera manual, per la qual cosa es treballa també per “triplicar els torns de treball”. Així doncs, és possible que, malgrat la situació de sequera, es vegin més camions cisterna participant en el reg, una situació aparentment contradictòria però que s’explica en el fet que els camions seran d’aigua freàtica i substituiran les xarxes automatitzades d’aigua potable.

Almenys un terç d’espai de reg garantit

La previsió actual és de potenciar l’ús d’aigua freàtica arribant a un consum de 0,87 hectòmetres cúbics d’aquest tipus d’aigua quan s’entrin en el nivell 1 d’emergència, tenint en compte que l’ús d’aigua potable per a reg s’eliminarà totalment, mentre que actualment hi ha un consum d'1,27 hm³ (0,90 hm³ potable i 0,37 hm³ freàtica). És a dir, malgrat que es maximitzi l’ús d'aigua freàtica, el consum total es reduirà, i per això l’Ajuntament recorda que el reg serà “de supervivència” i en tot cas, podrà cobrir un terç de la superfície total que es regaria en situacions normals.

Aquests són els parcs i jardins que es prioritzaran

Així mateix, l’ajuntament no ha volgut detallar encara quins espais verds de la ciutat es quedaran sense reg, o bé perquè no tenen xarxa automatitzada freàtica o bé perquè no hi arribarà el reg manual, però sí que ha notificat que hi haurà una priorització d’espais on s’efectuarà el reg a partir de la qual es determinarà quins espais verds tindran més possibilitats de sobreviure a la situació de sequera i quins “dependran únicament de l’aigua de pluja”, en aquest sentit, es prioritzarà l’arbrat viari i les palmeres de vies emblemàtiques i grans avingudes així com els carrers i avingudes amb espais verds, com el passeig de Sant Joan i l’avinguda Diagonal.

Pel que fa als parcs, l’Ajuntament garantirà el reg, això sí, de supervivència, en aquells espais emblemàtics i històrics, alguns dels quals no tenen accés a la xarxa automatitzada d’aigua freàtica. Per tant, es preveu regar amb aigua freàtica, bé amb xarxa automatitzada o portant camions cisterna -amb els que es regarà manualment o bé connectant-los a la xarxa automàtica actual que es fa servir amb aigua potable- als següents parcs: Roserar Cervantes, Laberint d’Horta, Jardins de Pla i Armengol, Jardins de Costa i Llobera, Jardins del Teatre Grec, Parc de la Trinitat i Jardins dels Drets Humans

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!