El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, ha anunciat aquest divendres que l'Ajuntament presentarà una querella contra el militar Carlos Rey González, que exercia funcions de jutge ponent en el Consell de Guerra i que va signar la pena de mort de l'anarquista executat per garrot vil per la dictadura franquista, Salvador Puig Antich.
En roda de premsa acompanyat de tres de les germanes de Puig Antich i del portaveu de la Coordinadora Estatal de la Querella Argentina contra el Franquisme, David Bondia, Asens ha detallat que presentaran pròximament la querella als jutjats d'instrucció de Barcelona contra el qual consideren "el principal responsable del seu assassinat", que exerceix com a advocat i té 74 anys.
L'actuació de Rey va ser "especialment execrable" perquè era l'únic jurista de tribunal militar i va redactar la sentència, per la qual cosa era més coneixedor que la resta del que va representar el judici i té més grau de responsabilitat, segons Asens, que ha avisat que inicialment presenten la querella contra ell però que no descarten ampliar-la a la resta dels integrants del tribunal que segueixen vius, entre els quals figura l'exministre franquista José Utrera Molina.
Asens ha destacat que la querella és per un "assassinat de lesa humanitat" del qual acusa Rey, que ha assenyalat que figura com a advocat en exercici al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) i ha recordat que va defensar l'exlíder del PP català i diputada al Congrés Alicia Sánchez Camacho en el cas Método 3.
Més querelles
Ha dit que el tribunal de Puig Antich va ser una farsa i una aberració jurídica que es va constituir sense respectar garanties processals ni el que establia la Cort Penal Internacional, per la qual cosa va ser "una organització criminal que es va concertar per cometre un crim, igual que ho van fer els tribunals de l'Alemanya nazi".
Ha avisat que no descarten presentar altres querelles -tampoc una en general contra crims del franquisme-, i ha dit que han optat per començar amb la de Puig Antich perquè és un cas amb una especial significació: "És una de les pàgines més negres de la nostra història. És un estigma inesborrable de la història de la ciutat i el país, una aberració que ofèn no només els familiars, sinó tota la societat".
La passivitat de la Fiscalia
Impulsen aquesta querella perquè qui hauria de prendre la iniciativa no ho ha fet, que és el Ministeri Fiscal, segons ell, que ha dit que ha estat passiu davant els crims del franquisme, i ha advertit: "Puig Antich va ser assassinat pel règim franquista, però és el règim sorgit de la transició el que l'ha mantingut impune fins ara. Hi ha una línia de continuïtat que ens ofèn i creiem que ha arribat el moment de trencar-la".
"És un crim que concentra en si mateix tota la brutalitat del que va ser el règim franquista a Barcelona i Catalunya", ha asseverat Asens, que ha ressaltat que, en tractar-se d'un crim de lesa humanitat, no prescriu, i ha sostingut que el fet que hagin passat 43 anys des de la seva execució -el 2 de març del 1974- legitima més i reforça la querella, perquè no s'ha reparat durant aquests anys.
Aquest és el primer cas de crim franquista que l'Ajuntament porta als jutjats, i se suma a les dues querelles en les quals ja s'ha personat el consistori: una contra els bombardejos aeris a Barcelona entre el 1937 i el 1939, i una altra contra els crims franquistes oberta a l'Argentina.