L’Ajuntament de Barcelona ha reaccionat finalment a la polèmica generada per la proliferació de ‘dark kitchens’, també anomenades cuines fantasma, és a dir, aquells establiments de cuina industrial destinats a l'elaboració de menjar únicament per al repartiment a domicili.

Després de les queixes veïnals dels darrers dies als districtes de Sant Martí i les Corts i de conèixer-se l’obertura d’un nou local d’aquest tipus al barri de Sant Gervasi-Galvany, concretament a la Travessera de Gràcia, aquest divendres en una compareixença d’urgència la segona tinenta d'alcaldia, Janet Sanz (BComú), i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni (PSC), han anunciat que el consistori no concedirà durant un any llicències per a establiments de plats preparats amb obrador i cuines industrials sense degustació, amb la intenció d’aprofitar aquest temps per estudiar i elaborar una nova normativa que ordeni aquestes macrocuines que han creat malestar entre la ciutadania.

Espai on es vol ubicar una macrocuina al districte de Sant Martí / ACN

Segons ha comunicat el mateix ajuntament, l’objectiu de la congelació de les llicències és “evitar que proliferin de manera descontrolada mentre es decideixen les condicions d’implantació i assegurar que no es produeixen molèsties al veïnat per soroll i olors ni afectacions a la mobilitat”.

A més, s’ha anunciat que ja està en marxa un pla de xoc per fer un control exhaustiu de les activitats de les cuines fantasma i garantir que compleixen les regulacions vigents

Auge de les cuines fantasma

La preparació de menjars en locals destinats únicament al lliurament a domicili ha crescut arran de la pandèmia i els confinaments i en paral·lel han crescut les queixes dels veïns, preocupats perquè aquestes instal·lacions estiguin en zones de forta densitat pels problemes que puguin generar, com ara fums, olors i sorolls, a més de la contínua entrada i sortida dels repartidors. De fet, ja han generat rebuig social per part dels veïns als districtes de les Corts i Sant Martí, on hi ha obres per implantar activitats d’aquest tipus.

Instal·lacions de la cuina fantasma de la Travessera de Gràcia / ACN

La suspensió de noves llicències no afecta l’activitat de càtering quan no sigui una activitat principal sinó complementària d’una altra de les considerades essencials com ara les escoles, hospitals o clíniques, i que es duguin a terme en espais que no estiguin necessàriament situats al costat del propi edifici. L’àmbit de la suspensió afecta tota la ciutat excepte els parcs de Collserola i Montjuïc, les zones industrials de la Verneda i la Zona Franca i els entorns on ja hi ha una regulació específica per a aquestes activitats o una suspensió vigent, com la dels futurs eixos verds de la Superilla Barcelona.

 

Imatge principal: Pancartes de rebuig a la instal·lació d'una macrocuina industrial al districte de Sant Martí / ACN