La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) no ha convençut l’Ajuntament de Barcelona en la seva petició d’ampliar l’horari de les terrasses de bars i restaurants durant el període comprès entre maig i octubre tant aquest any com el vinent amb el propòsit de “compensar les pèrdues” ocasionades els dos anys anteriors a causa de la pandèmia del coronavirus. La patronal va presentar la proposta el passat dimarts, tot demanant que les terrasses es puguin tancar a dos quarts d’una de la matinada de diumenge a dilluns i a les dues de la matinada els divendres i dissabtes durant els estius -en un sentit molt ampli, de maig a octubre- dels anys 2022 i 2023.
La resposta de l’Ajuntament, segons ha avançat ‘betevé’, ha estat negativa, ja que el consistori “no es planteja cap canvi que impliqui estendre els horaris” i recorda que els actuals estan establerts per l’ordenança del 2018, “que es va aprovar amb un ampli consens polític i havent fet un procés participatiu per recollir les aportacions de tothom”. A més, des de l’ajuntament s’ha apuntat que els horaris estan definits “per protegir el descans dels veïns i veïnes i fer compatible l’ús ciutadà de l’espai públic i la vida quotidiana amb l’activitat econòmica”. Els horaris vigents són de 08 a 24 hores de diumenge a dijous i de 08 a 01 hores divendres, dissabtes i vigílies de festius.
"Motor de recuperació"
En la seva petició Fecasarm apuntava que si es permetia l’ampliació d’horaris, sumada a l’increment de superfície seria possible que les terrasses es convertissin en “el motor principal de recuperació", no només del sector, sinó també de les empreses proveïdores. De fet, el president de Fecasarm, David López, va argumentar que l’ordenança municipal de terrasses contempla una ampliació horària excepcional i, "si existeix un moment excepcional per fer-ho és aquest”. A més el secretari general, Joaquim Boadas, va defensar que l’ampliació ajudaria a recuperar-se "de la greu situació econòmica que arrosseguen des del març del 2020", és a dir, des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus.
En tot cas, l’ajuntament no ha apreciat aquesta excepcionalitat i ha tancat la porta a una mesura que no hauria estat ben vista pels veïns de les zones amb terrasses, que veurien com s’ampliaria l’horari de sorolls i brogit al carrer. En tot cas, des de Fecasarm es va insistir en que existeix “molta demanda” en l’horari sol·licitat d’oferta a l’aire lliure i es va deixar la porta oberta a reduir horaris en casos concrets si l’ampliació repercutís negativament en el descans dels veïns.