L’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat la mediació judicial que en el seu moment van demanar els representants de les antigues ocelleries de la Rambla dins el contenciós judicial que mantenen les dues parts. En declaracions de la regidora de comerç, Montserrat Ballarín, durant la comissió d’Economia d’aquest dimecres, el consistori ha considerat que no era possible accedir a la mediació judicial sol·licitada i n'ha responsabilitzat l'altra part, “perquè tots els intents de diàleg han fracassat perquè en el moment que s’havia d’optar pel diàleg es va optar per la via judicial”.
Segons declaracions del portaveu dels antics ocellaires recollides per Europa Press, Javier Cuenca, la Sindicatura de Greuges de Barcelona va instar al consistori a dialogar davant la seva voluntat de tancar les parades en el marc de la reforma de la Rambla -malgrat que encara queden anys fins que arribi al sector afectat-, però donada la suposada negativa a fer-ho i després de presentar els paradistes diversos contenciosos, -encara pendents de resolució-, van passar a demanar la mediació judicial conjunta, que ara ha estat rebutjada, per tant, el procés judicial entre els representants dels paradistes i l’Ajuntament de Barcelona continua obert.
L’estira-i-arronsa s’allarga
Tot plegat suposa que l’estira-i-arronsa entre les dues parts s’allarga. Encara que de moment el consistori no ha executat la decisió de desallotjar-los, tampoc hi ha renunciat, malgrat que l’ultimàtum del mes de febrer ha vençut sense que hagi passat res. L’Ajuntament considera que les llicències d’activitat estan caducades i, a més, la presència de les parades no entren en els plans de reurbanització de la Rambla previstos per als propers anys. Per la seva banda els paradistes no només defensen la vigència de les llicències, sinó que, a més, han presentat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Parlament de Catalunya per a protegir les antigues ocelleries.
Aquesta ILP va ser admesa a tràmit pel Parlament el passat 10 de març, de manera que els ocellaires tenen un termini de quatre mesos -ampliables a sis- per aconseguir 50.000 signatures en suport de la seva proposta. Poden signar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Catalunya. Aquesta ILP demana que es protegeixin les antigues parades dels ocellaires aconseguint que “siguin declarades com a Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya”. Un cop reunides les signatures, el Parlament haurà de debatre la proposta, que en cas d’aprovar-se, comportaria la catalogació de les parades com a patrimoni a protegir.
En l’exposició de motius de la proposta d’ILP, els ocellaires defensen que la seva presència a la Rambla està documentada des de mitjans del segle XIX i destaquen la vinculació de les parades del Mercat dels Ocells amb la Rambla de Barcelona, reconeguda per escriptors i artistes, així com per a la ciutadania en general, com “un dels pocs elements definitoris de l’essència de la mateixa Rambla”, segons Cuenca. Per això insten les administracions públiques a “protegir el valor cultural immaterial de la Rambla”, posant com a exemple la protecció de que és objecte des de l’any 2008 la plaça Jemaa el-Fna de Marràqueix.