Nou reconeixement per la ciutat. Barcelona ha estat guardonada amb un premi als Gay Travel Awards 2021 en la categoria "Destinació fora dels Estats Units" en reconeixement de la seva tasca en la promoció del turisme LGTBIQ+. Cal esmentar que aquests són els guardons més importants que es donen per reconèixer les iniciatives al voltant del col·lectiu, identificant i premiant destinacions, influenciadors o organitzacions que destaquen per l'esperit inclusiu i l'excel·lència hospitalària.
"És un orgull per a Barcelona haver sortit escollits com a millor destinació no americana que millor promociona i dona suport al turisme LGTBIQ+", ha assegurat la directora de Turisme de Barcelona, Marian Muro. I és que el premi "reconeix l'esperit obert, d'inclusió i d'hospitalitat" de la ciutat, que en edicions anteriors havien rebut capitals europees com París o Viena.
Dades turístiques del col·lectiu LGTBI
El visitant LGTBIQ+ és actualment el segment de més creixement entre els diferents perfils turístics. Les dades de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) són ben clares al respecte: dels 1.200 milions de turistes internacionals del 2016, 35 milions pertanyen al col·lectiu. Un col·lectiu que mou més del 3% del volum de turistes a escala mundial i que representa un 15% de la despesa turística.
De fet, les persones del col·lectiu LGBTIQ+ viatgen tres vegades més que les heterosexuals, amb una estada més llarga a la destinació i una despesa mitjana tres vegades superior, segons les dades d'un estudi de l'Associació Internacional de Viatges LGBTQ+ (IGLTA, en anglès). Tot i això, troben barreres per viatjar a més de 75 països del món. És per això que un dels principals aspectes que determinen la destinació escollida és el fet de sentir-se segur. Així, l'estat espanyol rep sis milions de turistes LGTBIQ+ a l'any, que gasten proporcionalment un 40% més que la resta.
El col·lectiu a Catalunya
Igualment, Barcelona no és un paradís pel col·lectiu. La discriminació per orientació sexual va ser el motiu més freqüent entre els delictes d'odi denunciats a Barcelona l'any 2020. Concretament, el 39% d'aquesta mena de delictes denunciants van ser per LGTBI-fòbia, d'acord amb la memòria anual del servei de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona.
És veritat, però, que Catalunya està fent prou passes per a la protecció dels drets fonamentals del col·lectiu. Per exemple, destaca la posada en marxa de la llei trans catalana. La consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, va assegurar que "la revolució feminista" només és possible "si és transinclusiva".