Familiars i víctimes del terrorisme s'han concentrat aquest dilluns al migdia per recordar les persones que van morir o van resultar ferides en l'atemptat contra el centre comercial Hipercor de l'avinguda Meridiana de la capital catalana la tarda del 19 de juny de 1987. Segons recull l’ACN, l'acte ha comptat amb representació de l'Ajuntament de Barcelona i dels cossos policials. L'ha presidit el tercer tinent d'alcaldia Albert Batlle, que ha coincidit amb regidors d'altres formacions, així com amb la nova regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, al peu del monument a les víctimes del terrorisme, situat a prop de l'Hipercor on va tenir lloc l'atemptat d'ETA ara fa 36 anys, quan la banda terrorista va fer esclatar un cotxe bomba situat a l'aparcament del soterrani del centre comercial, provocant un total de 21 morts i 46 ferits.
Tot i la pluja fins minuts abans de l'inici de l'acte, el temps ha donat treva per recordar les víctimes d'aquell fatídic 19 de juny. S'hi han aplegat familiars i víctimes de l'atemptat d'Hipercor però també víctimes d'atemptats terroristes ocorreguts en altres llocs de l'Estat. Entre les autoritats presents hi havia el recentment nomenat tercer tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i regidors de l'Ajuntament com la regidora de Sant Andreu Marta Villanueva (PSC), Jordi Martí (Trias per Barcelona), Jordi Castellana (ERC), i representants dels cossos policials. És el primer acte oficial en què els regidors de les diferents formacions han coincidit després del ple d'investidura de dissabte.
36 anys d'un dia "fatídic"
Tant els familiars com les autoritats han recordat les víctimes amb un minut de silenci i han fet una ofrena floral al monument. Prèviament, l'acte ha comptat amb una actuació musical i la lectura de dos poemes, així com d'un text escrit per Núria Díaz, la filla d'un policia del CNP mort en mans d'ETA el 6 de juny del 1975. L'escrit l'ha llegit la Gisela, una altra dona que també va quedar orfe per culpa del terrorisme en un atemptat en un hotel a Saragossa el 12 de juliol del 1979. "És un dia sobretot d'agermanament de moltes víctimes", ha assegurat en declaracions posteriors a l'acte Robert Manrique, supervivent de l'atemptat d'Hipercor i assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), que ha explicat que hi havia víctimes de diferents atemptats. "Són 36 anys d'aquell fatídic dia", ha indicat.
Passaven dotze minuts de les 16 hores d'aquell divendres 19 de juny quan els artefactes explosius col·locats en un Ford Sierra aparcat en el segon soterrani del pàrquing del centre comercial van explotar, provocant un forat al terra del supermercat. Tot i que el llavors conegut com a Comando Barcelona havia trucat a la Guàrdia Urbana de Barcelona i a la redacció del diari 'Avui' alertant de la col·locació de l'artefacte, la policia va inspeccionar el lloc i va considerar que es tractava d'una falsa alarma.
Reclamació a les administracions
36 anys després d'aquell dia, Manrique ha assegurat que hi ha moltes coses a millorar en l'assistència que reben les víctimes, tant les d'Hipercor com també d'altres atemptats. "Les administracions haurien de posar fil a l'agulla i d'una vegada per totes tenir un protocol d'assistència postatemptat i una llei autonòmica de víctimes, que encara no tenim a Catalunya", ha explicat. D'altra banda, també considera que caldria reobrir l'oficina creada l'any 2010, el Servei d'Informació i Orientació a les víctimes del Terrorisme, de la qual posteriorment es va prescindir.