L’església de Sant Sever pot passar desapercebuda al caminant en un entorn tan especial com el format per la Catedral de Barcelona, el Palau de la Generalitat i la plaça de Sant Felip Neri, i encara més si s'observa la seva façana, no particularment interessant. Ara bé, aquest petit temple, situat al carrer del mateix nom i situada davant per davant de la porta posterior del Palau de la Generalitat és una joia arquitectònica de primer ordre, ja que es tracta de l’església barroca més ben conservada de la ciutat, l’única que es va salvar d’atacs durant la Guerra Civil i que ara, completament restaurada, torna a obrir-se al públic i al culte.

⛪ L’església barroca més ben conservada de Barcelona, a punt d’acabar la rehabilitació

La de Sant Sever és, precisament pel fet de no haver sofert atacs durant la Guerra Civil, ja que des de la Generalitat es va protegir l’entorn immediat, inclosa la catedral, una imatge ancorada en el temps del que era l’estil barroc, del que havia estat l’església de Betlem, a la Rambla, que sí que va cremar de dalt a baix -como la de Santa Maria del Pi, que va ser saquejada-, i que ha perdurat fins als nostres dies, això sí, necessitada d’una profunda restauració que ha comportat que l’església hagi estat tancada des de l’any 2018, primer per restaurar tot l’edifici i després, per rehabilitar tot el seu interior.

El resultat, un cop acabades totes les obres, és simplement espectacular, i encara més en una ciutat on les esglésies històriques del centre s’associen al gòtic -la Catedral, Santa Maria del Mar, Santa Maria del Pi…-. De fet, el nou Sant Sever revela la importància del barroc a Barcelona, un art que més enllà del seu recarregament consubstancial, explica un moment determinat de l’Església catòlica, com una resposta al ja durador conflicte amb el protestantisme. Construïda entre 1699 i 1704, Sant Sever és una església petita però que juga a oferir a l’espectador un espectacle artístic i teològic que busca explotar al màxim els sentits amb una tempesta d’impactes decoratius.

Portes obertes i visites dins el circuit de la Catedral

Un cop aquest dilluns s’ha dut a terme l’acte inaugural de la restauració, per bé que el passat 1 de febrer ja es va oficiar un casament, l’església, que pertany a la Catedral, queda recuperada per al culte, però també per a les visites. En el primer cas, es preveu celebrar-hi més casaments així com altres actes litúrgics, ja que, com ha assenyalat el degà del capítol de la Catedral, Santiago Bueno, “amb la recuperació de Sant Sever, la Catedral guanya un espai més”. Pel que fa a les visites, en ocasió de la inauguració i coincidint amb la celebració de Santa Eulàlia, els dies 11, 12, 13 i 15 de febrer s'oferiran jornades de portes obertes, per donar a conèixer el temple a la ciutadania i, un cop acabades aquestes jornades, es preveu incloure Sant Sever dins de la ruta de visita a la Catedral, una visita de pagament que, sempre cal tenir-ho present, per als barcelonins és gratuïta.

Finalització obres restauració esglèsia Sant Sever / Foto: Carlos Baglietto
Façana de l'església, situada al carrer de Sant Sever / Foto: Carlos Baglietto
Finalització obres restauració esglèsia Sant Sever / Foto: Carlos Baglietto
Detall de Jesús en el retaule de l'església de Sant Sever / Foto: Carlos Baglietto
Finalització obres restauració esglèsia Sant Sever / Foto: Carlos Baglietto
D'esquerra a dreta, l'arquitecte Joan Claudi Minguell, la restauradora Ana Ordóñez i el degà Santiago Bueno / Foto: Carlos Baglietto
Finalització obres restauració esglèsia Sant Sever / Foto: Carlos Baglietto
Detall de les motllures de l'ornamentació barroca del temple / Foto: Carlos Baglietto

Cal tenir en compte que, en el cas de Sant Sever, el que és un avantatge és alhora un inconvenient, ja que l’església s’ha pogut conservar gràcies a salvar-se durant la Guerra civil, però això també ha implicat que l'última restauració data del 1911, gairebé fa cent anys. Això ha implicat una llarga rehabilitació total, tant pel que fa a tot l’edifici, amb actualitzacions de les instal·lacions elèctriques, l’estructura, les cobertes i la façana, salpebrada amb “aparicions inesperades” de detalls ocults, segons ha detallat Joan Claudi Minguell, arquitecte de les obres, com la important restauració de tots els elements ornamentals que conté l’interior, tasca que ha recaigut en la restauradora Ana Ordóñez, que ha reivindicat la important tasca de “rescat de la policromia original”, que havia quedat oculta pel pas dels anys.

 

Com a colofó al final de les obres, que han costat 1,9 milions d'euros, la inauguració oficial ha tingut lloc aquest dilluns al matí, amb un acte que ha comptat amb la interpretació de l’actor Joan Pera i la participació de l’organista Juan de la Rubia, l’Esbart Ciutat Comtal i el Quartet del Cor Francesc Valls. Hi han intervingut l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller de Justícia, Ramon Espadaler; la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadias. Aquest dimecres al vespre hi ha prevista, a les 19.15 hores, la celebració de la primera missa a l’església restaurada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!