A l’entorn de la seu del districte de Nou Barris i el gran parc que l’engloba, el Parc Central de Nou Barris, s’hi troba un edifici singular que durant dècades havia quedat semisoterrat en la seva part posterior per talussos i que a causa del desús i diverses actuacions urbanístiques poc agraïdes s’havia anat degradant amb el pas del temps. Es tracta de l’església de Sant Rafael o del Mental, perquè formava part, juntament amb l’actual seu del districte, de l’enorme complex que constituïa l’Institut mental de la Santa Creu, un edifici de caràcter neoclàssic i grans dimensions construït l’any 1888 per Josep Oriol Bernadet, del que ara només es conserva una petita part.

La situació però, canviarà a curt termini, gràcies a un procés de restauració que permetrà, d’una banda, reconvertir l’entorn en zona verda i de l’altra, recuperar el temple per al culte, funció que va complir fins al 1986, quan es va tancar l’Institut Mental. Aleshores, l’església va quedar semisoterrada en la seva part posterior i en desús, però l'octubre de 2020, el consistori va finalitzar les obres de consolidació de l’estructura de l’església i va rehabilitar les façanes i la coberta del temple que han permès revertir l’estat de degradació i preparar-la per al retorn de la seva funció religiosa.

Capella de l’Institut Mental

L’església se situava a la part posterior del complex, en el mateix eix que el seu accés principal, del qual la separava el claustre central de l’edifici i un claustre secundari de geometria semicircular, del qual només en queden unes poques traces, ja que va desaparèixer per obrir el carrer de Marie Curie. L’església era el centre religiós de les persones ingressades al sanatori i del personal que hi treballava. Era un lloc de pregària i d’oració, on els diumenges i festius s’hi feien les misses a les quals també assistien els veïns i veïnes del barri.

Tot i que l’església de Sant Rafael és de titularitat municipal, es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona que permetrà a l’Ajuntament recuperar un solar al carrer de Palamós, al barri de la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur. Per la seva banda, l’Arquebisbat condicionarà i decorarà l’espai interior de l’edifici per poder practicar-hi de nou el culte religiós, tal com es feia fa 30 anys.

L’entorn serà zona verda

Pel que fa a l’entorn, i segons ha anunciat l’Ajuntament de Barcelona, el consistori s’encarregarà de la reurbanització de l’àmbit al voltant de l’església per crear-hi un nou lloc d’estada i de vida veïnal que relligui amb el parc, els equipaments i els edificis residencials de l’entorn. Així, es renovaran uns 3.600 m² amb una inversió d’1,87 milions d’euros, i la previsió és que les obres comencin a la tardor i durin uns sis mesos, de manera que l’àrea es convertirà en una nova zona verda que s’unirà al Parc Central de Nou Barris. El projecte executiu ja ha estat aprovat definitivament per la Comissió de Govern, i es preveu que les obres comencin a la tardor i acabin al cap d’uns sis mesos.

Segons el projecte, es crearan talussos en forma de plans inclinats triangulars i superfícies de gespa que s’assimilaran a les característiques del parc Central de Nou Barris per tal que la nova àrea verda hi quedi ben integrada. I s’introduiran alguns elements singulars com ara la superfície de l’entorn de l’església, el paviment i vegetació, per diferenciar l’espai i dotar-lo de caràcter propi.