El novembre del 2021, la borrasca Blas va provocar un important temporal a les costes catalanes, i amb ell, grans onades a les platges de Barcelona, i tot plegat va suscitar una polèmica entre els practicants del surf i similars i la Guàrdia Urbana, ja que mentre els primers volien aprofitar les onades per practicar el seu esport, els segons els ho van impedir davant una situació que podia posar en perill la vida dels esportistes, a partir del principi que si hi havia bandera vermella està prohibit el bany. Un any i un parell de mesos després, l’Ajuntament de Barcelona es dota d’una normativa més definida que regularà més clarament quan es pot practicar el surf i quan no.
Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest divendres al matí, s’ha aprovat un decret d’alcaldia que regula i ordena els usos esportius a les platges de Barcelona emmarcat en el desplegament del projecte del ‘Pavelló Blau’ i té per objectiu garantir la convivència d’usos a les platges, per tal que les activitats i els esports majoritaris es facin de forma respectuosa amb la resta d’usuaris i usuàries. El mateix decret estableix diferents requisits i limitacions per dur terme les activitats i usos esportius en funció del període de l’any diferenciant tres temporades: alta, mitjana o baixa, on l’afluència de banyistes i altres usuaris canvia molt.
Quan es pot practicar el surf?
Segons el decret aprovat, la pràctica del surf, el surf de vela o windsurf i el surf de rem o paddel surf, queda permesa, a banda de quan es donen condicions de normalitat, també quan s’activa el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat de la mar (PAEM) en situació de Pre-Alerta i Alerta, i queda prohibit quan el PAEM s’activa en situació d’Emergència. Això sí, en els dos primers casos (Pre-Alerta i Alerta) és responsabilitat de la pràctica de l’esport la mateixa persona que el practica i amb tot, es contempla que, amb caràcter excepcional, les forces i cossos de seguretat puguin prohibir expressament aquesta pràctica si perceben que hi ha un risc greu i concret per a la seguretat de les persones.
En aquest sentit, seran els equips tècnics de l’Ajuntament de Barcelona els que, després d’una avaluació de la situació, poden proposar la prohibició de la pràctica dels esports nàutics per garantir la seguretat de les persones tot i que estigui activat el Pla Bàsic d’Emergència Municipal pel mal estat de la mar en situació de Pre-Alerta i Alerta. Tanmateix, en l’escenari de circumstàncies excepcionals i no vinculades a les condicions meteorològiques o de l’estat de la mar, la Guàrdia Urbana pot actuar d’ofici per prohibir la pràctica d’esports nàutics si valora que existeix un perill per a la salut o vida de les persones (per exemple, per la pèrdua de la càrrega o incendi d’una embarcació).
Així mateix, es recomana que les persones que practiquin aquestes activitats estiguin en possessió d’una llicència federativa o d’una assegurança i el decret recorda que en les temporades mitjana i alta, quan la zona de bany estigui delimitada amb boies, l’ús d’aquesta zona és exclusiu dels i les banyistes. En el cas de bandera verda i groga, no es permet la pràctica del surf, el windsurf o el paddle surf dins de la zona de bany pel risc que suposa pels i les banyistes. Aquests esports només es poden practicar fora de la zona marcada per les boies, i l’accés a l’exterior de la zona de boies s’ha de fer obligatòriament pels canals d’embarcacions establerts.
En el cas del kitesurf, la seva pràctica està regulada per la Llei de Costes i també per les instruccions de Capitania Marítima de Barcelona que prohibeixen la pràctica durant la temporada d’estiu, de l’1 de juny al 30 de setembre, en les zones de bany i també l’ús dels canals abalisats d’accés i sortida d’embarcacions o artefactes flotants.