Barcelona en Comú, la formació de l’alcaldessa, Ada Colau, presentarà una proposició al plenari d’aquest divendres, 30 de setembre, per reconèixer institucionalment el paper d'Itziar González, exregidora de Ciutat Vella -es va presentar com a independent a les llistes del PSC- i Lourdes Conesa, funcionària municipal, pel seu paper d’alertadores en la denúncia de les irregularitats en la concessió de llicències d’habitatges d’ús turístic (HUTS) entre 2005 i 2009, i a impulsar d’ofici “els canals legalment establerts perquè es pugui produir un procés de reparació pels danys patits que eviti una revictimització”. La proposta arriba després que a principis d’aquest setembre l’Audiència de Barcelona va condemnar 17 acusats per aquest cas de corrupció.
La proposició del grup de BComú, que presentarà el regidor Ciutat Vella, Jordi Rabassa, insta a manifestar el compromís de l’Ajuntament de Barcelona “de revisar i enfortir els mecanismes interns de l’administració local per garantir els drets de tots els treballadors i treballadores municipals que denunciïn pràctiques fraudulentes o corruptes” al consistori. També es demanarà al Congrés dels Diputats que treballi amb les entitats i òrgans especialitzats en la matèria per tal d’enriquir el projecte de Llei de protecció a informants “perquè sigui una eina eficaç per a la salvaguarda de les persones que denuncien irregularitats relacionades amb el frau i la corrupció, contribuint així al foment d’una cultura d’integritat i ètica públiques”.
La proposta comptarà amb el suport d’ERC, que aquest dimecres, en la presentació de les seves propostes pel plenari, ha confirmat que hi votarà a favor, tot i que ha recordat que ja la setmana passada van presentar una proposta pròpia per defensar la necessitat de rescabalar Itziar González i Lourdes Conesa i reconèixer com a consistori que cap govern municipal va estar a l’altura en el cas de les tramitacions fraudulentes de llicències a Ciutat Vella. “Volem que això no torni a passar en un futur, i això passa per reforçar els mecanismes d’ètica i anticorrupció de l’Ajuntament”, ha reblat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que també ha defensat la necessitat que des del consistori es faci “un acte de justícia” amb les alertadores del cas, Itziar González i Lourdes Conesa.
Disset condemnats
A principi de setembre l’Audiència de Barcelona va condemnar 17 persones de la trama de corrupció de Ciutat Vella, a penes d’entre 6 mesos a 3 anys i 6 mesos de presó, a més d’inhabilitació, pels delictes de suborn, prevaricació urbanística, infidelitat en la custòdia de documents i falsedat documental. Entre els 25 acusats inicials hi havia vuit funcionaris que haurien rebut diners de titulars de negocis a canvi d’agilitzar llicències urbanístiques de pisos turístics el 2007. La condemna va ser acordada perquè en la primera sessió del judici, els principals acusats, Helidoro Lozano, cap dels serveis tècnics del districte de Ciutat Vella, i l’arquitecte Joaquim Quilez van acceptar els fets, i la Fiscalia Anticorrupció va rebaixar de forma substancial la seva petició de condemna (inicialment de 20 anys de presó), ara confirmada: el primer a 2 anys i 6 mesos de presó i el segon a 3 anys i 6 mesos. L'única funcionària que no va pactar amb la fiscalia, Elena Ariza, ha estat condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó, un càstig superior al seu cap, Lozano, que ja està jubilat.
El cas va ser destapat per González i Conesa, aleshores treballadores municipals, van denunciar els fets i van patir amenaces greus, a més de conseqüències per a la salut, per a la vida personal i per a la professional. Les dues van declarar al llarg del judici que no havien tingut prou suport de l'Ajuntament, i aquest és un dels motius per la qual BComú vol emetre un reconeixement institucional a l'exregidora i a la funcionària pel paper que van tenir en la denúncia de la trama entre el 2005 i el 2009. Alhora, la proposició reclama que es pugui produir un procés de reparació pels danys patits que eviti una revictimització.